Naslovna > Srbija Danas > Društvo > IZS:Poslanica povodom Kurban-bajrama

IZS:Poslanica povodom Kurban-bajrama

BEOGRAD –

Islamska zajednica Srbije (IZS) uputila je danas svim muslimanima čestitke povodom praznika Kurban-bajrama, koji počinje sutra i obeležava se u naredna četiri dana.

Reisu-l-ulema IZS Sead Nasufović poželeo je u poslanici "svim ljudima širom sveta koji žele mir i dobro čovečanstvu, dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, sreću u porodici".

"Obaveza je naša da domovini svojoj budemo blizu i da nad njezinim mirom i sigurnošću bdijemo", naveo je Nasufović na konferenciji u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Prema njegovim rečima, svaki od pet Božijih poslanika, od Nuha (Noe), Ibrahima (Abrahama), Muse (Mojsija), Ise (Isusa) i Muhameda, imao je svoj bajram.

"U svakom vremenu i na svakom mestu, i ovde u našoj domovini Srbiji, potrebna nam je Nuhova bespogovorna poslušnost Bogu, Ibrahimova čista vera očišćena od svih lažnih božanstava, Musaova mudrost i iznalaženje puta spasa i očuvanja svog naroda od ranih savremenih faraona, Isaova ljubav prema drugom i drugačijem i Muhamedova univerzalnost, praksa i reč da želimo drugome ono što želimo i sebi", naveo je reisu-l-ulema.

Nasufović je vernicima čestitao praznik uz tradicionalni pozdrav "Bajram šerif mubarek olsun".

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika – hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve). Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram-namaz. Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban (ovca ili goveče), š to znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Biblijska i kuranska priča o žrtvi slične su, ali u Bibliji đavo iskušava Avrama da li će da žrtvuje sina Isaka, a u Kuranu iskušava Ibrahima da li će žrtvovati sina Ismaila. Predanje se završava tako što Alah zamenjuje Ismaila žrtvenom životinjom poslatom iz raja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Podeljeno