Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > MMF: Napredak Srbije, ali i dalje postoje rizici

MMF: Napredak Srbije, ali i dalje postoje rizici

BEOGRAD –

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Tao Žang izjavio je da je privredni oporavak Srbije prevazišao očekivanja, ali da je potrebno do kraja spovesti reforme i restrukturiranje, posebno državnih preduzeća, saopštio je MMF.

Povodom jučerašnje odluke MMF-a da usvoji četvrtu i petu reviziju aranžmana koju Srbija ima s tom finansijskom organizacijom, Tao Žang je rekao da su ove godine postignuti bolji fiskalni rezultati, ali da su i dalje potrebni napori kako bi se javni dug "čvrsto postavio na silaznu putanju".

On je naveo da je "srpski privredni oporavak prevazišao očekivanja podržan naporima za jačanje javnih finansija, napredovanjem strukturnih reformi i poboljšanjem poverenja investitora", ali da "i dalje postoje ranjivosti" poput visokog javnog duga.

"Pozitivan zamah u reformi finansijskog sektora treba održati punim sprovođenjem strategije za rešavaje problematičnih kredita. Pored toga, ključno je sprovesti program reformi finansijskih institucija u državnom vlasništvu da bi se smanjile finansijske ranjivosti i fiskalni rizici", rekao je Tao Žang.

Zamenik direktora MMF je rekao da je od suštinskog značaja odlučno sprovođenje strukturnih reformi je za smanjenje fiskalnih rizika i podršku konkurentnosti i rastu."Iako je bilo dobrog napretka, puno sprovođenje planova restrukturiranje i likvidacije preduzeća u državnom vlasništvu je potrebno za izbegavanje daljeg povećanja fiskalnih rizika i postizanje ciljeva programa", naveo je on.

Krulj: Veliko priznanje za srpske ekonomske vlasti

Odluka Borda direktora MMF da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima sa tom institucijom, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i njen reformski program, ali i svojevrsnu međunarodnu verifikaciju impresivnih rezultata koji su ostvareni u procesu reformi u Srbiji, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj.

"Ovakva pozitivna ocena MMF-a ima veliki značaj za jačanje kreditnog rejtinga Srbije, na bolju poziciju naše zemlje na međunarodnom tržištu kapitala, ali predstavlja i veoma pozitivan signal za potencijalne investiture koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju", istakao je Krulj za Tanjug.

On je naglasio da je tu odluku Bord direktora MMF-a doneo bez primedbi, što govori u prilog činjenici da je Srbija u proteklom period ostvarila znatno bolje rezultate od onih koji su dogovoreni sa Fondom, posebno u segmentu fiskalne konsolidacije, privrednog rasta ali i unapređenja poslovnog ambijenta.

Krulj, koji je i profesor na belgijskom Univerzitetu u Luvenu, posebno je ukazao na činjenicu da su veoma dobri rezultati u fiskalnoj konsolidaciji iz 2015. godine nastavljeni i u ovoj godini – u prvih osam meseci u budžetu je ostvaren suficit od preko 30 milijardi dinara, što je za oko 115 milijardi dinara bolje od onoga što je dogovoreno sa MMF-om.

"Isto tako, nastavlja se uzlazni trend u privrednom rastu – sećamo se da je prošle godine MMF čak tri puta naviše korigovao procenu privrednog rasta Srbije, a da je ostvaren rast od 1,8 odsto. I u ovoj godini, prema sadašnjim kretanjima, privredni rast bi mogao da bude iznad svih očekivanja, blizu tri odsto BDP-a, što stvara dobre osnove da u narednim godinama Srbija postane jedna od najdinamičnijih ekonomija u Evropi", naglasio je profesor Krulj.

On je posebno istakao da je javni dug zaustavljen na nižem nivou od očekivanog, i da je sada na ispod 72 odsto BDP-a, što stvara uslove da se u narednim godinama radi na njegovom postepenom smanjivanju – i u nominalnom iznosu i u procentu učešća u BDP-u.

Profesor Krulj naglašava da tako dobri reformski rezultati stvaraju dobru podlogu da se reformski proces uspešno zaokruži, pre svega kroz završetak reforme javnog sektora i državne administracije, rešavanje statusa preostalih strateških preduzeća (poput Galenike, RTB Bora, Petrohemije, PKB-a itd.), ali i uspešnog završetka procesa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, pre svega EPS-a, Srbijagasa i Železnice.

Ono što je veoma značajno je činjenica da su Vlada Srbije i MMF postali konstruktivni partneri u sprovođenju reformi. A treba podsetiti da je pre samo nekoliko godina, u vreme pređašnjih vlada MMF bio tretiran kao svojevrsni "međunarodni finansijski policajac" koji je postavljao izuzetno teške uslove.

Aktuelne ekonomske vlasti su u komunikaciji sa MMF-om pokazale da su ozbiljno posvećene reformama, da ispunjavaju dogovorene ciljeve, čak i na mnogo višem nivou od dogovorenog i da posebno vode računa o interesima srpske ekonomije, naglasio je Krulj.

U svakom slučaju, i ova odluka Borda direktora MMF-a je još jedan dokaz da je Srbija na dobrom, reformskom putu, zaključio je dr Vladimir Krulj.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Podeljeno