Naslovna > Srbija Danas > Politika > Tahiri: Postignut dogovor o tablicama

Tahiri: Postignut dogovor o tablicama

BRISEL –

Ministarka u Vladi Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je danas da je u Briselu postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja, odnosno o recipročnom priznanju registarskih tablica vozila sa Kosova i iz Srbije.

"To će okončati upotrebu probnih tablica koje je Srbija davala vozilima sa kosovskim, RKS registracijama. Ovo je važan sporazum jer su obe zemlje priznale da rade na bazi reciprociteta", rekla je Tahiri za Radio Slobodna Evropa.

Ona je dodala da će i na registarskim tablicama Kosova i na registarskim tablicama Srbije biti jedna nalepnica.

Tahiri je naglasila i da Zajednica opština sa srpskom većinom nije bila tema razgovora ove runde i dodala da Vlada Srbije manipuliše Upravljačkom grupom za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, tako što ih je dovela u Brisel, uz napore da održe sastanke sa EU.

O njima i o budućem radu grupe na izradi statuta Zajednice danas je u Briselu govorio ministar za administraciju lokalne samouprave Ljubomir Marić, o čijem boravku u sedištu EU Tahiri, kako je rekla, nije bila upoznata.

Marić je rekao da je u Brisel otišao kako bi Upravljačku grupu od četiri člana iz sprske zajednice predstavio evropskim institucijama.

"S obzirom da sam ceo dan bila na sastancima nisam dovoljno upoznata. Ali, ako je Marić boravio u Briselu, onda je on prekršio svoj ministarski mandat, zakone Kosova, i sada je ovo pitanje za premijera i Vladu Kosova", izjavila je Tahiri.

Prema njenim rečima, Evropska unija odbila je sastanke sa Upravljačkom grupom zato što još ona nije ovlašćena da počne sa radom.

Takođe, kako je rekla, njima nije dopušteno da uđu u zgradu EU.

Ona je Upravljačkoj ekipi poručila "da bi bilo dobro da zna da je mehanizam formiran od države Kosovo i da treba da poštuju zakone Kosova".

"Ako još jednom dopuste ponovo da ih Srbija manipuliše, postoji mogućnost da ćemo ih razrešiti", upozhorila je Tahiri.

Tahiri je istakla da je Upravljačka grupa dopustila da njome manipulišu vlasti u Srbiji, jer je ovo telo 2013.

formirano od Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Republike Kosova.

"To nije trebalo da se desi. Rad ove grupe može da počne tek kada bude odobrila Vlada Kosova. Takođe, ne radi samo ova grupa na statutu Zajednice, već su tu i ostali predstavnici Vlade, OEBS i EU", rekla je Tahiri.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Podeljeno