Naslovna > Slobodno vreme > Život > ZR: Izložba radova Decembarske grupe

ZR: Izložba radova Decembarske grupe

ZRENJANIN –

U zrenjaninskoj Savremenoj galeriji otvorena je izložba radova Decembarske grupe. Izložen je 41 rad iz zbirke savremene Savremene galerije, devet članova ove grupe. Većina radova nastala je u Umetničkoj koloniji Ečka, a neki od članova grupe učestvovali su i u formiranju kolonije.

Decembarska grupa aktivno je izlagala u periodu od 1955. do 1960. godine i činilo ju je deset beogradskih umetnika, kaže kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin, Salavica Popov, koja je i autorka izložbe, dodajući da je ova grupa predstavljala jak pokretački impulse u likovnom životu i srpskoj istoriji umetnosti dvadesetog veka.

"Najveći značakj koji se njoj pridaje jeste da je raskinula sa dogmom socijalističkog realizma koja je bila nametnuta četrdseetijh godina dvadesetog veka, i da je nosilac visoke srpske moderne u dvadesetom veku i to u smislu uspostavljanja kontinuiteta sa međuratnom modernom", kaže Slavica Popov, autorka izložbe.

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad devet članova Decembarske grupe nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe. Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka. Aleksandar Luković i Zoran Petrović aktivno su učestvovali u samom formiranuju ečanske kolonije, kaže Slavica Popov.

"Mnogi njeni članovi su izlagali samostalno u Zrenjaninu i kao što sam rekla bili članovi Umetničke kolonije Ečka, a samim tim izlagali na godišnjim izložbama ove kolonije, ali su i jednom izlagali kao grupa u Zrenjaninu. To je njihov četvrti zajednički nastup i jedina izložba ove grupe u Vojvodini", dodaje naša Sagovornica.

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin fromirana je 1956. godine i pored radova nastalih u Umetničkoj koloniji Ečka, mnogi su u zbirku ušli putem poklona i otkupa. Danas zbirka broji preko 2.700 radova.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Podeljeno