Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Novi Sad: Protest studenata zbog naplate dodatnih troškova

Novi Sad: Protest studenata zbog naplate dodatnih troškova

NOVI SAD – Deo studenata Novosadskog Univerziteta nezadovoljni odnosom fakulteta prema njihovim statusima, održali su protest na kome su zahtevali obustavu, kako kažu protivzakonite naplate dodatnih troškova.

Miloš Spasić je pre nekoliko dana diplomirao na Fakultetu tehničkih nauka sa prosekom 10.0, a došao je na protest kako bi pokušao da sa kolegama skrene pažnju na velike iznose koje studenti na godišnjem nivou izdvajaju za plaćanje dodatnih troškova.

“Prilikom izrade diplome, prilikom prijave diplomskog rada i upisa master studija troškovi su oko 20.000 dinara što je previše samo za završavanje fakulteta”, kaže Miloš Spasić.

“Prosečna radnička plata u Srbiji je oko 26.000 dinara, što je za ono što fakulteti traže i ono što naplaćuju zaista malo”, kaže Stefan Palešćak iz Studentskog pokreta.

Iako nije bio rektor u periodu kada je odluka Saveta Univerziteta donesena, sadašnji rektor Nikolić kaže da je upoznat sa njenom sadržinom. Ističe da ni Univerzitet u Novom Sadu, kao ni fakulteti, nisu dobili novac za troškove tokom prošle godine.

Jedan studentski glas dovoljan je za reagovanje, kaže pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje. On smatra da su fakulteti imali opravdane razloge u prošloj i ovoj godini kada su deo svojih troškova finansirali putem naplate dodatnih troškova, jer je država izdvojila oko 54 odsto sredstava za njihovo finansiranje.

“Siguran sam da če fakulteti nakon novog pristupa Pokrajinske vlade da trpškove izmirujemo pre svih, imati prostora da u dijalogu sa studentima razreše brojne probleme, pa i one koji se tiču izdavanja raznoraznih potvrda i plaćanja troškova”, kaže Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Komentarišući protest za RTV Lazar Ćosić, student ombudsman, rekao je da podržava studente koji se bore za svoja prava, ali je postavio pitanje šta će biti dobijeno ako se ukinu naknade, a povećaju cene školarina i poručio studentima da podrobnije pročitaju zakon.

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno