Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Komesar: Nema razloga za paniku, situacija sa telesnim vašima je pod kontrolom

Komesar: Nema razloga za paniku, situacija sa telesnim vašima je pod kontrolom

BEOGRAD – U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Njima je, kažu, pružena potrebna pomoć, a razloga za strah nema, prenosi RTS.

Oko 1.000 migranata trenutno boravi u prihvatnom centru u Krnjači. Kod par desetina njih je konstatovna pojava telesne vaši.

U Krnjači, ali i u prihvatnim centrima u Preševu, Subotici i Šidu, migranti su izolovani i pružena im je adekvatna zdrvstvena nega.

Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice kaže da je situacija pod kontrolom.

“Preduzeli smo sve potrebne preventivne i protivepidemijske mere, kako bismo suzbili pojavu telesnih vaši i dalje širenje. Svi centri imaju prostoriju za izolaciju i imamo puno preparata kojima se to tretira”, rekao je Mišković za RTS.

Naglasio je da se ne govori o bolesti već o vašima, i da je to znak da nema mesta panici.

“Sve ovo što smo uradili je znak da nema mesta panici, da je situacija pod kontrolom. Epidemolozi i lekari su non-stop u centrima i činimo sve da situacija bude pod kontrolom”, rekao je Mišković.

Objašnjava da se migrantima, nakon preventivnog i protivepidemijskog tretiranja, daje čista garderoba.

Poziva sve ljude, kompanije i organizacije, koje su u mogućnosti, da doniraju toplu odeću i obuću za predstojeće zimske dane.

Komentari

komentariPodeljeno