Naslovna > Srbija Danas > Politika > Miodrag Linta: Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću

Miodrag Linta: Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da višednevna histerija hrvatskog državnog vrha, zbog hapšenja 10 bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) iz Orašja osumnjičenih za ratni zločin protiv Srba, “predstavlja još jedan dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću”.

Kako se navodi u saopštenju, Linta je kazao da je u pitanju očigledan pritisak zvaničnog Zagreba na pravosudje u Sarajevu s ciljem da nalogodavci i izvršioci zločina nad Srbima u Orašju i drugim mestima u BiH izbegnu pravdu.

– Brojne činjenice jasno potvrdjuju da je kroz logore na području Orašja od maja 1992. do jula 1993. prošlo više od 400 srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, gde su bili izloženi stravičnim psiho-fizičkim torturama, a jedan broj njih je ubijen ili su ostali trajni invalidi – kazao je Linta dodavši da je veliki broj svedoka, svedočio o stradanjima, mučenju i o ubijstvima koja su vršena u logorima na ovom području.

Prema njegovim rečima, hapšenje bivših pripadnika HVO iz Orašja predstavlja tek prvi korak na putu ostvarivanja pravde za srpske žrtve i njihove porodice u BiH, dok je sledeći korak podizanje optužnice i sudjenje nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Srbima širom BiH tokom rata.

Linta je potsetio i da još uvek niko nije odgovarao za masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika u Kupresu, Mrkonjić Gradu, Glamoču, Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, Drvaru, Jajcu, Bosanskoj Krupi, Šipovu, Ključu, Donjem Vakufu koji su u jesen 1995. počinili Peti korpus Armije BiH i hrvatske snage na čijem su čelu bili, izmedju ostalih, generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Linta smatra i da je krajnje vreme da Tužilaštvo i Sud BiH počnu procesuirati zločine nad Srbima i na taj način suštinski doprinesu uspostavi istih standarda u sudjenjima za ratne zločine kao jedan od preduslova jačanja poverenja i pomirenja medju narodima koji žive u BiH.

Komentari

komentariPodeljeno