Naslovna > Srbija Danas > Politika > Mogerini: Dogovoreno da se nastavi dijalog

Mogerini: Dogovoreno da se nastavi dijalog

BEOGRAD – Šefica diplomatije EU Federika Mogerini zahvalila je predsednicima Tomislavu Nikoliću i Hašimu Tačiju, kao i premijerima Aleksandru Vučiću i Isi Mustafi na konstruktivnom i otvorenom sastanku u Briselu.

Za naredne dane Federika Mogerini je najavila seriju sastanaka na visokom nivou.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u pisanom saopštenju izdatom posle sastanka u Briselu ocenila da su se zvaničnici Beograda i Prištine dogovorili da ostave tenzije iza sebe i da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Naglasila je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije bitan kako za dve strane u procesu, tako i za EU i Zapadni Balkan u celini.

Dodala je da je ohrabrena liderstvom, vizijom, predanošću i zalaganjem što su pokazali politički lideri u nameri da kroz proces dijaloga reše pitanja od međusobnog interesa.

“Obe strane su se dogovorile da nastave sa dijalogom u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja. Razgovori dve strane će se intenzivirati u narednim danima. Odlučili smo da u narednim danima održimo seriju sastanaka u okviru dijaloga na visokom nivou”, poručila je Mogerinijeva.

Kaže da će se sada “konkretno i konstruktivno” raditi na dogovorenom u cilju dobrobiti naroda u Srbiji i na Kosovu, napredujući konkretno na njihovom evropskom putu.

“Ja kao posrednik u dijalogu nastaviću da stalno lično budem uključena pružajući podršku punoj implementaciji onoga što je dogovoreno, primeni već postignutih sporazuma i daljem napretku u normalizaciji odnosa između dve strane”, zaključila je Mogerinijeva u pisanom saopštenju.

Komentari

komentariPodeljeno