Naslovna > Regioni > Kosovo > Sava Janjić: Vreme je za pravdu za Visoke Dečane

Sava Janjić: Vreme je za pravdu za Visoke Dečane

Manastir Visoki Dečeni prošao je kroz sudski proces dug 16 godina poštujući sve lokalne zakone, i sada je red na kosovskim institucijama da pokažu da li se ovde poštuje zakon i ustavni sud, izjavio je za današnji „Blic“ iguman manastira otac Sava Janjić.

List podseća da opština Dečani odbija da izvrši odluku Ustavnog suda i da manastiru vrati 24 hektara zemljišta.

„Opštinske vlasti i pojedine lokalne grupe godinama ugrožavaju manastir i život u njemu. Međutim, takvim odnosom i stavom najveću štetu nanose Kosovu i građanima koji žele mirno da žive“, kaže Janjić.

On je ukazao da je manastir tokom dugotrajnog sudskog procesa poštovao sve lokalne zakone.

„Obaveza opštine je da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova i upiše manastirsku zemlju u katastar. Međutim predstavnici vlasti u Opštini Dečani ne samo što izbegavaju da izvrše odluku, već je odbijaju mesecima. Predsednik opštine je otvoreno rekao da neće jer je, kako kaže, odluka kosovskog Ustavnog suda politička“, kaže iguman Sava.

Govoreći o predstojećim danima za koje su razne lokalne organizacije najavile proteste, on kaže da se nada da će organizatori shvatiti da ne mogu da ruše odluke Ustavnog suda i vrše pritisak na manastir.

„Svako može mirno da demonstrira. Međutim, pretnje koje stižu ovih dana su direktno kršenje naše slobode i verskih prava. Kfor će preduzeti sve što je neophodno kako bi zaštitio manastir“, istakao je iguman Sava.

Izvor: RTV

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno