Naslovna > Oko nas > Rekli su... > Andrej Plenković: Vlada Hrvatske ne relativizuje ustaštvo, ona je nasledila te probleme i podele

Andrej Plenković: Vlada Hrvatske ne relativizuje ustaštvo, ona je nasledila te probleme i podele

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je danas u Jasenovcu tvrdnje da Vlada relativizuje ustaštvo i rekao da mu je žao što nema jedinstvene komemoracije za žrtve jasenovačkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.
On je rekao da to što se i ove godine održavaju tri posebne komemoracije, predstavlja poruku da treba učiniti napore da bi u budućnosti bila jedna, zajednička komemoracija, jer to zaslužuju žrtve Jasenovca.
Plenković je na pitanje novinara odbacio tvrdnje da Vlada relativizuje ustaštvo rekavši da je ona "nasledila te probleme i podele u društvu". Dodao je da je zato cilj Vlade da osnivanjem Komisije za suočavanje s prošlošću pokuša da reši "otvorena pitanja u društvu i spreči podele u budućnosti".
Na pitanje novinara da li je primereno da u Jasenovcu stoji spomen-ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" koju su prošle godine postavili pripadnici "Hrvatskih odbrambenih snaga" za poginule u ratu 1990-tih, Plenković je odgovorio da je odavno ozakonjen grb tog udruženja sa spornim pozdravom.
"Ploča je podignuta za 11 poginulih pripadnika HOS-a. Sporno je da je na njoj grb udruženja koje je tako registrovano i odobreno od strane nadležnih tela", rekao je Plenković i dodao da želi da Komisija omogući i preciznije regulisanje takvih obeležja.Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno