Naslovna > Oko nas > Balkan > Benzin i dizel tanje novčanik

Benzin i dizel tanje novčanik

Cena goriva u Crnoj gori je veća u odnosu na mnoge zemlje u regionu. Nedavno poskupljenje “udarilo” je opet na kućni budžet, i građani strahuju da će nove tarife za benzin i dizel uticati i na povećanje cena prehrambenih proizvoda, prevoza, odeće, obuće. Stručnjaci objašnjavju da sve zemlje nabavljaju gorivo po istim tarifama, ali da u maloprodaji cenu diktiraju porezi i subvencije.

Od prošle nedelje benzin je skuplji za pet, a “eurodizel” za dva centa. Tako će vozači za litar “eurosupera 95” i “98” do 3. maja, kada je novo usklađivanje, izdvajati 1,29, odnosno 1,33 evra, a litar “evrodizela” koštaće ih 1,14 evra. Cena lož-ulja za veleprodaju se neće menjati, pa će i dalje iznositi 1,09, a za grejanje 82 centa. Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Iz Ministarstva finansija su poručili da u cenu naftnih derivata ulazi i najavljeno uvećanje akcize na gorivo za devet centi po litru, što je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o akcizama. Prilikom uvođenja tih izmena proračunato je da bi se za 12 meseci moglo naplatiti čak 15,8 miliona evra, ne računajući dodatnih 3,2 miliona PDV po osnovu uvećane cene naftnih derivata!

Prosečna cena litra benzina u svetu je dolar i dva centa, objavio je “Global petrol” na osnovu istraživanja koje je urađeno polovinom aprila ove godine.

– Bogatije države imaju više cene, a siromašnije zemlje, proizvođači i izvoznici nafte imaju znatno niže cene. Izuzetak su SAD koje su ekonomski razvijena zemlja, ali imaju niske cene benzina. Razlike u cenama benzina u pojedinim državama rezultat su različitog oporezivanja i subvencionisanja benzina – objašnjavaju u “Global petrolu”. – Sve zemlje kupuju naftu na međunarodnim tržištima po istim cenama, ali nameću različite poreze. Stoga je maloprodajna cena benzina različita.

USKLAĐIVANjE I AKCIZE

Zbog nove akcizne politike, koja je na snazi od 1. januara i cene goriva su znatno više nego u državama regiona, ali i šire.

– Zbog konsolidacije u finansijama Vlada je početkom godine uvećala akcize na gorivo za devet centi po litru. Tu su i dvonedeljna usklađivanja od kojih i zavisi cena goriva na crnogorskom tržištu – prokomentarisao je za “Novosti” Aleksandar Damjanović, doskorašnji predsednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. – Posledica svega toga je da plaćamo izuzetno visoke cene goriva.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno