Naslovna > Oko nas > Balkan > CG: Za državne limuzine 12.000.000 €

CG: Za državne limuzine 12.000.000 €

VLADA će ove godine potrošiti više od četiri miliona evra za nabavku novih automobila, otplatu kupljenih, registracije i održavanje voznog parka. Tome treba dodati gorivo, na koje se godišnje potroši više od osam miliona evra. Za dečje dodatke se izdvaja oko 3,5 miliona evra godišnje.

– Da li se zna da Vlada ima više službenih automobila nego Šavnik stanovnika – pitala je funkcionerka SNP Snežana Jonica premijera Duška Markovića.

Možda premijer i nije upućen u ove detalje, ali ono što bi trebalo da zabrine i njega i nas jeste činjenica da je stanovnika Šavnika, a bilo ih je 2.077 po popisu iz 2011, svake godine sve manje, dok broj službenih automobila stalno raste. Prema podacima MUP, državne institucije raspolažu sa 3.721 automobilom!

Uz to, odnos prema četvorotočkašima je umnogome bolji nego prema građanima ne samo Šavnika, nego i većine Crne Gore. Naime, Vlada Crne Gore, odnosno ministarstva u njenom sastavu i Generalni sekretarijat će tokom ove godine potrošiti više od četiri miliona evra za nabavku novih automobila, otplatu već kupljenih, registracije i održavanje voznog parka. Plus gorivo, na koje godišnje, prema Budžetu, ode 8,7 miliona evra.

Ako se to uporedi sa cifrom koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdvaja za dečje dodatke – 256.000 evra, odnosno 3,5 miliona evra godišnje, ispada da Vlada troši četiri puta više novca za vozni park nego za ta davanja. Od novca koji Vlada daje za skupocene automobile duže od deceniju mogli bi se pokriti troškovi ishrane dece u predškolskim ustanovama za celu deceniju, za šta je u martu ministarstvo izdvojilo oko 30.000 evra.

Prioriteti ove i prethodnih vlada su očigledni. Službena vozila tako često za dan potroše više od mesečnih davanja za socijalno ugrožene. Materijalno obezbeđenje za jednočlanu porodicu iznosi oko 60 evra, a za porodice sa pet i više članova – 120 evra.

Pored 12 miliona evra, koje će ove godine Vlada izdvojiti za vozni park, predviđeno je da se dodatno potroši 1,2 miliona evra za usluge prevoza, kao i 5,3 miliona evra na službena putovanja!

ODRŽAVANjE

GENERALNI sekretarijat Vlade, koji brine i o kabinetu premijera Markovića, za održavanje voznog parka tokom ove godine potrošiće skromnih 91.500 evra. Najviše novca će otići na održavanje službenih “mercedesa” – 31.000 evra. A očigledan je i manjak kola u premijerovom voznom parku, pa će se za kupovinu nove limuzine izdvojiti 16.000 evra.

 

POLICIJA

NAJVEĆI vozni park imaju MUP i Uprava policije, preko 150. Za auto-delove, motorna ulja, akumulatore i antifriz, gume, pranje, tehnički pregled, lizing potrošiće se 1,7 miliona evra. …

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno