Naslovna > Oko nas > Balkan > Crna Gora: Iz državne kase pune novčanike

Crna Gora: Iz državne kase pune novčanike

U KANDžAMA bezakonja u poslednje vreme sve češće se nalaze funkcioneri Demokratske partije socijalista, a poternice, optužnice ili sumnje zbog zloupotrebe službenog položaja ili raznih višemilionskih malverzacija zakucale su na vrata jednog broja gradonačelnika, u sredinama u kojima ova stranka drži vlast. Poslednji u koloni iz redova partije Mila Đukanovića kome su stavljene lisice je Vuka Golubović, bivši prvi čovek Berana. Pre njega, tu stazu utabali su nekadašnji gradonačelnici Budve – Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, Nikšića – Nebojša Radojičić i Bara, Žarko Pavićević.

Neki su već u Spužu, jedan je oslobođen, dok se drugi ili pripremaju za odbranu ili za odlazak. A sve ih je “zavrteo” Svetozar Marović nekada nedodirljivi kadar DPS, kum te stranke, koga takođe čeka život iza rešetaka.

Sa ovom pričom, bar zasada, dodirnih tačaka nemaju gradonačelnici u kojima vlast drži opozicija.

– Najsrećniji sam kad mirno spavam i kad mi je savest čista. Zakon se mora poštovati i onda nema nemirnih snova, kaže za “Novosti” Mijuško Bajagić (SNP), gradonačelnik Plužina, varošice na obali Pivskog jezera, koji 19 godina obavlja tu funkciju. – Mnoge stvari se kolegama iz DPS nameću sa vrha i oni ih moraju ispuniti, posebno pred izbore. Cilj je obezbediti vlast po svaku cenu, ne vodeći računa o poštovanju zakona i propisa na šta su obavezni i zakletvom koju polože danom svog postavljenja na funkciju.

On podseća da takva praksa dugo vlada po nekim opštinama, zapravo od kada je DPS na vlasti.

– Sve se radi po istoj šemi i tako će biti dok se vrh režima ne smeni. Jer, dokle god im budu stizale instrukcije da se tako ponašaju biće i problema – dodaje naš sagovornik.

Na pitanje kakvu saradnju ima sa režimom u Podgorici odgovara:

– Nije onakva kakva bi trebalo da bude. Vlast ima maćehinski odnos prema našoj opštini jer partijski nismo na istoj “talasnoj dužini”. To ne bi trebalo da bude tako jer ja iako iz SNP, predsednik sam svih građana, bez obzira iz koje su partije. Nadam se da će i to otići u prošlost već na prvim izborima, poručuje Bajagić.

Centar za istraživačko novinarstvo bavio se pitanjem da li tužilaštvo kuca na vrata bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, aktuelnog ambasadora Crne Gore u Sloveniji, za koga se priča da je umešan u neke sumnjive poslove.

UPLAŠEN

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, jedva je preživeo izjašnjavanje odbornika u opštinskom parlamentu, kada se raspravljalo o njegovom razrešenju.

– On nije podneo ostavku jer je prestrašen i korumpiran kao gradonačelnik, ocenio je Vladimir Čađenović (Demokratska CG).

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno