Naslovna > Oko nas > Balkan > Da li je izbor Džaferija (ne)legitiman?

Da li je izbor Džaferija (ne)legitiman?

Izbor poslanika albanske Demokratske partije za integracije Talata Džaferija za predsednika parlamenta, što je bio neposredni povod za noćašnje nasilje u makedonskom Sobranju, izazvalo je polemiku u javnosti da li je njegov izbor (ne) legitiman.

Univerzitetski profesor Tatjana Karakamiševa -Jovanovska, naime, smatra da je jučerašnje ponašanje SDSM i albanskih partija, što se izbora Džaferija tiče, klasična provokacija i potpuno neprihvatljivo.

“Talat Džaferi je neligitiman predsednik Sobranja, i nijedan njegov potpis nije važeći”, rekla je Karakamiševa, preneli su makedonski mediji.

Izbor Džaferija je neposredni povod za sinoćnji haos koji se dogodio u makedonskoj skupštini, kada je masa građana upala u Sobranje sa obrazloženjem da su SDSM i predstavici albanskih partija napravili puč.

Tokom proteklih 20 dana na konstitutivnim sednicama makedonsog parlamenta nije se došlo do tačke dnevnog reda o izboru predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela.

Skupština je, naime, najpre trebalo da izabere članove Komisije za izbor i imenovanje i njihove zamenike, što se, međutim, nije dogodilo.

Izbor predsednika parlamenta bio je treća tačka dnevnog reda, a Džaferi je bio viđen kao najozbiljniji kandidat parlamentarne većine koju je formirao lider SDSM Zoran Zaev, uz podršku dve albanske partije DUI i Besa.

Nekadašnji predsednik Sobranja Stojan Andov tvrdi da je izbor Džaferija legitiman, a incident velika sramota za Makedoniju. Ne smemo dozvoliti da situacija dalje eskalira i sve strane moraju se uzdržati od stvaranja tenzija, kaže Andov.

U razgovoru sa portal Alsat M, on tvrdi da je Džaferijev izbor legitiman i u skladu sa procedurama. Govoreći o incidentima u Sobranju, Andov je rekao da je to velika sramota za Makedoniju.

“To je van svake parlamentarne prakse, što se dogodilo juče. Tačno je da su se poslanici ponekad tukli u parlamentima Južne Koreje, Ukrajine i ne znam gde sve još, ali to je samo između poslanika, koji su dobili poverenje naroda”, rekao je dodao da se “upada” kakav se dogodio sinoć u Skoplju ne seća.

Ocenio je da to diskredituje Makedoniju i da je tim činom država ponižena.

” Ali mislim da će sve dalje ići u pravcu stabilizacije”, rekao je i uputio čestitke na izboru Džaferiju.

” Predsednika Skupštine izabrala je parlamentarna većina i niko to ne može da spreči. Njegova (Džaferijeva) odgovornost je sada da donese sve mehanizme za što brže formiranje vlade”, rekao Andov.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno