Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Ništa nisam tražio za podršku Vučiću

Dačić: Ništa nisam tražio za podršku Vučiću

BEOGRAD – Lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da mu je cilj da njegova stranka ima značajniju ulogu na političkoj sceni a ne da on bude premijer i ističe da sa izabranim predsednikom nije trgovao niti bilo šta tražio da bi ga podržao na izborima.

“Mnogi misle da sam podržao (Aleksandra) Vučića zbog kalkulacije da bih mogao da bude premijer, ali to nije bio predmet razgovora. Rukovodio sam se činjenicom da je Vučić jedini koji može da dobije u prvom krugu”, rekao je Dačić za “Blic”.

Ako od Vučića dobije takvu ponudu razgovaraće o tome, dodaje on.

“Ja sam već bio premijer i to mi nije prioritetno. Zadovoljan sam mestom koje imam, a na Vučiću je da donese odluku šta je najbolje”, dodao je Dačić.

Na pitanje ko bi još mogao dobro da radi premijerski posao kaže:

“Teško je reći. Verovatno bi mnogi hteli, ali pitanje je koliko je moguće da budu deo tima. To nije lako”.

Na pitanje da li će na gradske izbore SPS izaći na istoj listi sa SNS, Dačić kaže da treba razmotriti sve mogucvhnosti i šta je najbolje za sve.

Na pitanje da prokomentariše mogućnost da se za gradonačelnika kandiduje Dragan Đilas on kaže:

“Svi su sad aktuelni kao grupe građana. Đilasova kandidatura je više pitanje za bivše dosovce ili demokrate, dele isto biračko telo. Ima milion novih imena i kandidata. Ne znam da li je njemu to potrebno. Da li je to njegov povratak u DS ili nešto drugo….”

Dačić smatra i da će vlada trajati do kraja mandata i dodaje da ako nema parlamentrne krize ne vidi razlog za vanredne parlamentrne izbore.

Na pitanje ko, prema njegovim saznanjima, organizuje proteste, kaže da se ne bavi time.

“Ovi protesti nemaju ni cilj ni neophodnu energiju. Cilj ne može da bude nezadovoljstvo izbornim rezultatom. Onima koji se bave protestima bitno je da nađu način da izađu iz svega, a da ne ispadne da su potpuno promašili. Mi se ne bavimo tim protestima niti ih se plašimo”, kaže Dačić.

Na pitanje šta država može da uradi povodom pretnji Jonuza Muslijua, Dačić kaže da može da ga uhapsi i potom objašnjava zašto to ipak ne čini:

“Zbog onoga što on govori u svakoj zemlji bi dobio poziv od tužioca. Ali pošto premijer stalno ističe i vodi računa da svojim reakcijama ne napravi dodatnu štetu ili od Muslijua žrtvu, to je jedini razlog zašto se to ovde ne čini. I to nije odraz naše slabosti, već snage i mudrosti da kontrolišemo situaciju”, zaključio je Dačić.

Beograd je za nastavak dijaloga sa Prištinom

Ivica Dačić kaže da je Beograd za nastavak dijaloga sa Prištinom i da je sramotno što je prekinut zbog Ramuša Haradinaja.

“Mi tražimo da se nastavi dijalog i mislimo da je sramotno što je prekinut dijalog zbog Haradinaja”, rekao je Dačić.

Komentarišući to što je francuski sud oslobodio Ramuša Haradinaja on je rekao da bi to isto bilo kao da masovnog ubicu ne izručite zbog neprijatnosti prilikom suđenja.

“Nije bilo prijatno ni Geringu u Nirnbergu pa su sudili. Kome je suđenje prijatno. Ovde je pokazano veliko nepoštovanje prema srpskim žrtvama. One imaju pravo na pravdu, kao što se Srbija odnosi prema drugim žrtvama drugih naroda”, naglasio je ministar.

To što se u poslednje vreme govori o stvaranju “velike Albanije” Dačić kaže da kosovska vlada ima ugovor sa agencijom koja se bavi lobiranjem u Americi za njihove interese.

“Ovo nije slučajno. Nisu oni toliko hrabri da govore o “velikoj Albaniji”. Interesantno je pominju Kosovo i Preševsku dolinu, a ne pominju Skoplje, Epir, Ulcinj. To je sve na mapi velike Albanije”, zaključio je Dačić.

Tri meseca Srbija neće učestvovati na skupovima u Francuskoj

Nakon što je francuski sud puštio na slobodu Ramuša Haradinaja, Srbija je povukla ambasadora iz te zemlje na konsultacije, a naredna tri meseca neće učestvovati na skupovima u Francuskoj, rekao je Ivica Dačić.

Na taj način je potvrdio pisanje medija da je odlučeno da narednih 90 dana nijedan ministar, kao ni direktori javnih preduzeća ne učestvuju na skupovima u Francuskoj i ne putuju u tu zemlju.

On je dodao da je Haradinaju moglo da se sudi u Francuskoj i upitao se zašto tamo nije pokrenut proces, već su ga oslobodili.

Kaže da je to pitanje postavio ministru spoljnih poslova Francuske na skupu na Malti, podsetio ga da Srbija i Francuska imaju sporazum o strateškom partnerstvu.

“Rekao sam mu da će se odraziti na bilateralne odnose, da je Srbija povukla ambasadora iz Francuske na konsultacije i da naredna tri meseca neće učestvovati na skupovima u Francuskoj”, rekao je Dačić.

EU je lek za smirenje za Zapadni Balkan

Ivica Dačić kaže da je ideja Evropske unije živa i da je to “lek za smirenje” za Zapadni Balkan, za smirivanje tenzija u regionu.

“Onda imate neki zajednički cilj kome težite i gde ćete negde biti zajedno”, rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

On je naglasio da se Srbija neće mešati u makedonsko pitanje, ali da je zainteresovana za stabilnost Makedonije, jer je to važno za stabilnost celog regiona.

Kako kaže, na skupu ministara spoljnih poslova na Malti makedonski ministar objasnio je šta se zapravo desilo u toj zemlji i kako je došlo do nereda. Da se grupa poslanika okupila (SDSM i dve albanske partije) i izglasala predsednika Sobranja, a zatim su jedni pevali makedonsku himnu, drugi albansku.

“Mi nećemo da se mešamo ko će da vlada u Makedoniji, ali smo zainteresovani za stabilnost Makedonije, jer je to važno za stabilnost celog regiona”, naglasio je Dačić.

Upitan da li je ugrožena bezbednost Srbije, s obzirom na to da se čuju stalno izjave o velikoj Albaniji koja uključuje Preševsku dolinu, pa i NIš, on je rekao da je Srbiji bezbedna.

“Šsto se tiče rata i ugrožavanja bezbednosnog Srbije- ne plašimo se toga. To je kao kada imate komarca koji ide oko vas koji vas gricka, kada postane agresivan onda morate nešto i da uradite”, slikovito je objasnio Dačić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno