Naslovna > Slobodno vreme > Život > Danas počinje Nedelja imunizacije

Danas počinje Nedelja imunizacije

BEOGRAD – Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 12. po redu, počeće danas i trajati do 30. aprila.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” navodi da je to godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

SZO je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije. Srbija je od početka bila uključena u tu inicijativu.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece koju prema Kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika) radi sprečavanja oboljevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja, i od smrtnih ishoda.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno-zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize. Dramatičan pad oboljevanja od vakcinama preventabilnih bolesti učinilo je da se u Evropi neke zarazne bolesti smatraju delom prošlosti.

Nasuprot tome, blizu milion osoba u Evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovnim vakcinama i bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom kontinuirano izazivaju obolevanje, komplikacije/sekvele i čak smrtne ishode.

U prethodnim godinama, zemlje Evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju, kao što je primer i aktuelne epidemije malih boginja u Rumuniji.

Zaključno sa 2015. godinom, dve trećine zemalja Evropskog regiona SZO je dostiglo odstranjivanje malih boginja, pokazujući da je uz odgovarajuće napore i ostalih zemalja moguće uskoro dostići taj istorijski značajan cilj u celom Regionu.

Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemlama sveta, ističe se u saopštenju “Batuta”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno