Naslovna > Regioni > Beograd > Deponije pored novih zgrada

Deponije pored novih zgrada

GRAĐANI koji žive u novoizgrađenim objektima širom prestonice zgražavaju se zbog otpada oko zgrada, koji se nenamerno gomila. Zajednički problem im je manjak kontejnera, pa su prinuđeni da kese sa otpadom ostavljaju pored đubrijera, a neretko se događa da se smeće ne odnosi danima!

Deo žitelja Ulice Dragoslava Srejovića u Mirijevu nedavno se uselio u blok od sedam zgrada i užasnut je što smeće nema gde da odloži. Investitor je kupio kontejnere, ali njihov kapacitet nije dovoljan. Zbog toga dnevno nikne manja deponija, i to u blizini dečjeg igrališta!

– Imamo dva podzemna kontejnera, ali se oni vrlo brzo napune, pa moramo kese da ostavljamo pored – žali nam se stanarka novog mirijevskog bloka. – Najgore je to što kamion “Čistoće” ne kupi smeće tokom vikenda.

Sličan problem imaju i stanari u novom naselju u Vojvode Vlahovića. Na obodnom delu postavljeno je nekoliko velikih limenih kanti, ali unutar kompleksa deficit je evidentan.

– S jednog kraja naselja idemo u drugi samo da bismo bacili smeće. To je nezgodno, pošto nam često nije usput – ogorčena je žiteljka iz ovog dela grada.

Iz JKP “Gradska čistoća” ističu da su investitori po Odluci o održavanju čistoće u obavezi da kupe kante i postave ih na propisana mesta. Tek onda zaposleni mogu da odnose smeće.

– Broj kontejnera i mesta za njihovo postavljanje donose se na osnovu tehničke dokumentacije – kažu iz “Čistoće”. – Stanari moraju najpre da se požale investitoru, a potom nama. Pokušaćemo da im izađemo u susret i nađemo rešenje.

ODLAGANjE SMEĆA

KAKO kažu iz “Gradske čistoće”, problem “starog” dela grada je više u neadekvatnoj upotrebi kontejnera nego u samom broju. Kafići, restorani, prodavnice, pekare i supermarketi u zakonskoj su obavezi da na poseban način odlažu svoj ambalažni otpad, što uglavnom ne čine.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno