Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Dodik: Slavićemo svoj dan vojske

Dodik: Slavićemo svoj dan vojske

DAN Vojske Republike Srpske ubuduće će se obeležavati odvojeno od Oružanih snaga BiH i mimo kasarni ovih snaga – rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u Banjaluci, reagujući na dopis u kojem je Ministarstvo odbrane BiH zahtevalo od Predsedništva BiH da se izjasni povodom predviđenog obraćanja predsednika RS na proslavi 12. maja.

U međuvremenu, Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH, potvrdila je da je odobren predlog programa obeležavanja Dana VRS i 3. pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, odnosno da je odobren finansijski plan i upotreba resursa i ljudi na svečanosti 12. maja.

– Nikakvu milostinju ne tražim, pogotovo ne sa nivoa BiH. Bilo kakav pokušaj bacanja tamne mrlje na obeležavanje Dana VRS ne dolazi u obzir. Ukoliko ne stignemo ove godine, narednih ćemo sigurno posebno obeležavati Dan VRS.

Odobrenje iz Sarajeva nije sprečilo Dodika da istakne da je Vojska RS neupitna sa stanovišta doprinosa za slobodu srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske. On je naglasio da Oružane snage BiH sve više nisu snage svih u ovoj zemlji, jer pokušavaju da se postave na neki drugi način.

– Igre o tome šta je nekome dozvoljeno, a šta nije u BiH, njihove su, a ne naše. Vojska Republike Srpske će posebno obeležavati svoj dan, a već danas sam formirao ekipu koja bi ovo trebalo da uradi – dodao je Dodik.

Prethodno je, podsećamo, obraćanje predsednika Republike Srpske tokom svečanog programa obeležavanja Dana VRS i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, zakazanog za 12. maj, izazvalo salvu osporavajućih pritužbi iz Federacije BiH.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno