Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Dogovoren izvoz mesa i mlečnih proizvoda u Kinu

Dogovoren izvoz mesa i mlečnih proizvoda u Kinu

BEOGRAD – Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je danas da je sa vladom Srbije dogovoren izvoz telećeg i jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu, kao i svinjskog mesa i mlečnih proizvoda.

“To znači da će Kina otvoriti “veliku kapiju” za poljoprivredne proizvode iz Srbije, a kineska vlada, rukovodioci, daju veliku podršku saradnji Kine i Srbije, kao normalno i predsednici Nikolić i Vučić”, rekao je Li, nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu između vlade Srbije i kineske kompanije Huavei.

Li je, kako je rekao, sinoć ispratio kineskog ministra za inspekciju i kontrolu kvaliteta, koji je boravio tri dana u Srbiji i postigao dogovor o izvozu telećeg, jagnjećeg mesa u Kinu, kao i svinjskog mesa i mlečnih proizvoda u drugoj fazi..

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i predstavnici Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su u ponedeljak Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Kako je tada rekao ministar Nedimović, taj potpisani memorandum je krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla, pre svega one za koju postoji interesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza, šećerne repe i suve šljive.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno