Naslovna > Srbija Danas > Politika > Eliadis: Imperativ Grčke je podrška Srbiji

Eliadis: Imperativ Grčke je podrška Srbiji

BEOGRAD – Grčka podržava Srbiju na njenom evropskom putu, a dve države u periodu velikih izazova treba da jačaju bilateralnu saradnju, ali i da razvijaju prijateljske odnose sa svim zemljama regiona, izjavio je danas ambasador Grčke u Srbiji Elias Eliadis.

“Naš imperativ je da podržimo Srbiju u ovom za nju izazovnom periodu”, rekao je Eliadis na otvaranju konferencije “Srbija i Grčka – evropske perspektive” koju su organizovali Centar za spoljnu politiku i Hans Zidel Fondacija.

Navodeći da je tradicionalno prijateljstvo Grčke i Srbije bilo osnova za produbljivanje saradnje u svim oblastima, Eliadis je istakao da su Grčka i Srbija stubovi stabilnosti u regionu i da treba zajedno da rade u rešavanju problema u regionu i jačanju međusobne saradnje, u koju treba uključiti i druge zemlje regiona.

Nedavno su, kaže, Srbija i Grčka imale priliku da pojačaju saradnju navodeći posetu grčkog premijera Aleksisa Cipras Srbiji u januaru kada je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, te nekoliko predstojećih bilateralnih poseta i zajedničku sednicu dve vlade.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da očekuje da će se 2017. pokazati kao godina u kojoj će EU krenuti putem konsolidacije, te da će se proces proširenja vratiti u njen fokus.

Pogled iz Brisela na Balkan se, kaže, proširio i na države članice EU sa ovog prostora, te da Grčka I Srbija treba da sagledaju šta mogu zajednički učiniti da put Srbije ka EU bude brži.

Navodeći da se odnosi Srbije i Grčke u ovom trenutku razvijaju na najvišem nivou, Joksimović je rekla da dve države, koje vezuje dugo prijateljstvo, obeležavaju 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, te da su odnosi sa Grčkom bili dobri i 90-tih godina 20. veka tokom raspada Jugoslavije.

Navela je i da je Grčka jedna od pet država članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Na konferenciji je bilo reči o mogućnostima i perspektivi razvoja bilateralne saradnje Srbije i Grčke, o ekonomskoj i migrantskoj krizi kao regionalnim izazovima, kao i o budućnosti EU i mestu i ulozi Srbije i Grčke.

Na skupu je istaknuta važnost ekonomske saradnje dve države čija je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila 345 miliona evra.

Grčka je do sada u Srbiji uložila dve milijarde evra, u Srbiji posluje oko 200 grčkih firmi koje zapošljavaju oko 25.000 radnika, te da je turizam još jedna spona u saradnji.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno