Naslovna > Regioni > Beograd > Građani najavili protest: Ugrožena nam je bezbednost

Građani najavili protest: Ugrožena nam je bezbednost

ZBOG radova na rekonstrukciji pešačke zone u centru Beograda, stanari Varoš kapije i okolnih ulica najavili su za danas u 18 sati protestno okupljanje na ćošku Vuka Karadžića i Cara Lazara. Kako navode, građevinske mašine, koje mesecima “okupiraju” njihov kraj, ugrožavaju normalno funkcionisanje sugrađana.

Preuređenje ulica u ovom delu grada počelo je prošlog leta, a od tada je brujanje mašina ispod prozora skoro svakodnevno. Kako se radovi sele iz jedne u drugu fazu, završetak se ne nazire, a problemi stanara se gomilaju.

– Skoro godinu dana gazimo po pesku i blatu kad padne kiša – kaže Jelena V. – Osim što nam otežava kretanje, ni hitna ni vatrogasci ne mogu nesmetano da prolaze. U redu je da se uređuje šetalište, ali ne tako da radovi onemogućavaju normalan život. Ugrožena nam je bezbednost.

Osim stanara, i vlasnici obližnjih lokala su na gubitku zbog rekonstrukcije.

– Smanjen nam je obim posla, jer se radovi odvijaju tik uz baštu – kaže vlasnik jednog od restorana. – Prašina upada u tanjir gostima, a mašine ih uznemiravaju. Zakup bašta uredno plaćamo, a niko nije došao da nam barem 20 odsto umanji cenu.

Rekonstrukcija Obilićevog venca počela je krajem septembra prošle godine. Radovi prve faze uređenja, koji se odvijaju na Topličinom i Obilićevom vencu i u Carice Milice, pri kraju su i biće završeni tokom maja meseca. Druga faza rekonstrukcije počela je pre dva dana.

– Osim Ulice cara Lazara, drugom fazom radova obuhvaćena je i rekonstrukcija ulica Kralja Petra, Gračaničke i Nikole Spasića – navode iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju. – Rok za završetak posla je 270 dana, a vrednost ugovorenih radova je 197 miliona dinara.

U okviru radova je predviđeno i da se površine popločaju onako kako je to urađeno u Knez Mihailovoj, kao i deo ulica namenjen kolskom saobraćaju. Iz Direkcije navode i da je predviđen prolaz za interventna i vozila za snabdevanje.

BEZ LETNjIH BAŠTA

OPREMA i mobilijar u ovim ulicama biće u skladu sa postojećima u Knez Mihailovoj, ali ubuduće na ovim delovima neće biti dozvoljeno postavljanje letnjih bašta, kao ni urbane opreme i mobilijara. Istovremeno će biti obnovljena sva neophodna infrastruktura, prema uslovima dobijenim od komunalnih preduzeća.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno