Naslovna > Srbija Danas > Politika > Han: Izjave o promeni granica se mogu ‘razbiti o glavu’ pošiljaocu

Han: Izjave o promeni granica se mogu ‘razbiti o glavu’ pošiljaocu

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas u Briselu da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, te poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Komesar Han je nakon razgovora sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem izjavio da ne sme biti odlaganja u procesu pridruživanja.

“Uvereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim da pohvalim i zbog liderstava u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa”, rekao je on novinarima.

Han je izrazio razočarenje zbog “zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu” i upozorio da se takve izjave mogu “obiti o glavu” onima koji ih izgovaraju.

“Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne”, naglasio je Han.

On je naveo da Evropljani imaju jak interes da u regionu vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusedske odnose i zajednički rad.

“Ako neko misli da ovakve izjave mogu da stvore pristisak na EU, to je velika grešaka. To se lako može ‘razbiti o glavu’ pošiljaocu tih poruka”, rekao je Han.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, evropski komesar očekuje da se delegacije uskoro ponovo sastanu.

Izostanak sastanaka i na političkom i na tehničkom nivou još od februara Han pripisuje zauzetosti zbog izborne kampanje u Srbiji, ali veruje da je u interesu svih da se nastavi dijalog i da naredni sastanak bude veoma brzo.

On je još jednom čestitao Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika Srbije, navodeći da je ustavni okvir jasan, te da je budući predsednik više puta ponovio da ga poštuje i da ga neće menjati.
“Ono što je sada važno jeste da dođe do rekonstrukcije vlade. U svakom slučaju, i većina i politička situacija u Srbiji su jasne”, primetio je Han.

Ističe pri tome da je važno da se uspostavljanjem nove vlade uspostavi konstruktivna saradnja budućeg predsednika sa novom vladom, da se omogući nastavak rada na unutrašnjim reformama u Srbiji i da se nastavi dijalog s Prištinom.

Upitan da prokomentariše proteste koji se nakon predsedničkih izbora održavaju u Srbiji, komesar Han je izjavio da se od svih zemalja kandidata očekuje da obezbede mogućnost svima da izraze svoja viđena i eventualne zabrinosti.

“Pravo svih je da budu u mogućnosti da demonstriraju ako se to sprovodi na miran način. Mislim da je zadatak vlast da reaguju na adekvatan način i razmotre pitanja sa narodom. Zemlji je potreban ujedinjeni pokret usmeren ka njenoj evropskoj perspektivi. U tom cilju smatram da su vlasti u kontaktu sa demonstrantima i da će pokušati da razjasne i reše stvari”, zaključio je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Dačić: Najvažniji prioritet članstvo u EU, drugi prioritet regionalna stabilnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je cilj Srbije i Zapadnog Balakan ulazak u EU, te da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima u napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost.

Dačić je evropskom komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu preneo poruku da će Srbija i posle izbora novog predsednika i formiranja nove republičke vlade nastaviti da realizuje svoje spoljnoplitičke prioritete, među kojima je najvažniji članstvo u EU.

“Očekujemo da krajem juna, na sledećoj Međuvladinoj konferenciji, bude otvoreno još nekoliko poglavlja. Mi se nadamo da će ih biti četiri. Međutim, koliko god ih bude bilo to će značiti da dinamika i kontinuitet u procesu napredovanja na putu evropskih integracija postoje”, izjavio je ministra spoljnih poslova Srbije posle razgovora s Hanom.

Navodeći kao drugi spoljnopolitički prioritet regionalnu stabilnost, Dačić je naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

“Balkan traži zajedničke interese, a ne povratak u prošlost, izazivanje sukoba i pretnju miru i stabilnosti na Balkanu”, poručio je Dačić.

Izjave albanskih lidera o formiranju Velike Albanije ukoliko izostane evropska perspektiva regiona ne uklapaju se u ideje kojima se Srbija rukovodi, ocenio je Dačić, primetivši da bi i političari iz Srbije tako mogli da govore o ideji da svi Srbi žive u jednoj državi, ali da bi to vodilo u prošlost.

“Zajedno smo danas konstatovali da je Srbija na dobrom putu i neophodno je da nadoknadimo ono što smo izgubili u prošlosti, a za to su nam potrebni krupni koraci. Nadam se da put ka EU neće biti zaustavljen”, naveo je šef srpske diplomatije posle razgovora s evropskim komesarom.

Nama je cilj da uđemo u EU, ponovio je Dačić, dodajući da se na Zapadnom Balkanu pitanje opstanka EU ne postavlja, što bi, uveren je, trebalo da je u interesu i same Unije.

Najavio je i da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavku dijaloga s Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno