Naslovna > Oko nas > Balkan > Haos na Frljićevoj predstavi u Splitu

Haos na Frljićevoj predstavi u Splitu

ZAGREB – Haos i cirkus potresali su Split u ponedeljak uveče kada je policija upala u pozorište i izbacivala gledaoce koji su pevali ustaške pesme na predstavi ”Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića.

Počelo je sve protesnim mitingom pred pozorištem na kojem su se okupili ratni veterani, časne sestre i bivši gradonačelnik Željko Kerum.

”Predstava vređa verske osećaje hrišćana i muslimana, a tako se širi rasna mržnja. Živimo u Evropi u kojoj je na svakom brdu krst i zato je nedopustivo da se vera izvrgne ruglu”, rekao je Kerum, koji ponovo želi da bude splitski gradonačelnik.

Ređali su se govornici koji su pozivali ”hrišćanski Splite, buni se”, a prisutni su vikali da to nije nikakva umetnost, već predstava koja vređa simbole hrvatske države.

”Provokacija, provokacija”, orilo se pred splitskim pozorištem kada su stigli pripadnici specijalne policije. Nekoliko stotina ljudi silom je želelo da uđe u pozorište, uz 440 gledalaca koji su kupili kartu za HNK koji može da primi 600 ljudi.

Vređali su i članove SDP, prozivajući njihovu porodicu i preteći, a ubrzo je počelo i guranje između onih koji protestuju i policije.

”Četnici iz balkanske krčme”, vikali su i poručivali Frljiću ”Sotono, odlazi iz Splita”. Napadnut je i dramaturg Jasen Boko kojeg je policija spasila da ne dobije batine. Kada su oni koji su imali kartu ušli u pozorište i počeli sa provokacijama, policija je odmah intervenisala ne dopustivši da se prekine predstava.

”Sramotiš naše majke”, ”nije to naša Hrvatska”, čulo se u pozorištu, a onda je deo gledalaca vikao ”Idi u Srbiju, tamo to igraj”. Optužena je i ministarka kulture Nina Obuljen, čiju su ostavku tražili okupljeni.

”Ovo je katastrofa za Split”, vikali su izbačeni gledaoci.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno