Naslovna > Srbija Danas > Politika > Haradinaj ne može biti izručen Albaniji

Haradinaj ne može biti izručen Albaniji

BEOGRAD – Ramuš Haradinaj ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je dobio državljanstvo te zemlje, jer ono nije osnov za traženje ekstradicije, kažu u Ministarstvu pravde.

U tom ministarstvu za RTS navode da to što je Haradinaj dobio državljanstvo Albanije nije bitno za proces u Kolmaru jer je protiv njega pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima.

“Postupak protiv njega pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je, kako su pojedini mediji preneli, u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije. O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska”, navode u ministarstvu.

Ističu i da državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

“Srbija nema potpisan sporazum sa Albanijom koji bi omogućio da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji sudi u drugoj čiji su državljani, ali ukazujemo da odluku o eventualnom ustupanju može doneti samo nadležni sud. Ali, bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne”, rečeno je RTS-u.

Apelacioni sud u Kolmaru, u Francuskoj, sutra će, posle dva odlaganja, saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, koga srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

U međuvremenu je donesena odluka kojom se predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju dozvoljava da stekne državljanstvo Albanije.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulić kaže za “Politiku” da Francuska odlučuje o zahtevu za ekstradiciju Srbije na osnovu dokaza koje je Srbija podnela.

“Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila.

Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u obzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument.

“Srpski zakoni se primenjuju na svakoga ko je učinio krivično delo i Francuska može izručiti Haradinaja Srbiji bez obzira na to čiji je on državljanin”, kaže Škulić.

Pravno gledano, to što je Haradinaj dobio državljanstvo Albanije ne može da bude od uticaja na odluku suda u Kolmaru, kaže on i dodaje da je ovde reč o jednoj vrsti političke manipulacije i provokacije, bez ikakvog pravnog efekta.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno