Naslovna > Oko nas > Balkan > Hrvati blokirali “Jadran”

Hrvati blokirali “Jadran”

PRELEPI školski brod Mornarice Crne Gore “Jadran” žele da preuzmu Hrvati! Naime, iz Ministarstva odbrane Hrvatske je u petak rečeno da službeni Zagreb ostaje pri stavu da je “brod ‘Jadran’ neraskidivi deo njihove pomorske istorije i da će hrvatska vlada preduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj jedrenjak bio vraćen pod hrvatski steg”.

U petak je inače, tim povodom u Podgorici iza zatvorenih vrata održan sastanak delegacija ministarstava odbrane i spoljnih poslova dveju država, na kojem su obe strane iznele svoje argumente o tome zašto smatraju da vredni stari jedrenjak pripada Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori, ali se mimo toga ništa novo nije desilo.

Izgleda ipak, da je osetljivost političkog trenutka u kojem Crna Gora treba uskoro da uđe u NATO, za što joj je Hrvatska davala podršku, presudila da se zvanična Podgorica povuče, i da Ministarstvo odbrane naloži Mornarici VCG da otkaže isplovljavanje “Jadrana” iz Tivta, iako je brod trebalo da po unapred definisanom kursu, baš zbog ovih političkih okolnosti, do Venecije i Kopra i nazad, plovi daleko od hrvatskih teritorijalnih voda.

U informaciji koja je juče iz Komande MVCG prosleđena upravi Pomorskog fakulteta u Kotoru, čiji su studenti trebalo da se ukrcaju na “Jadran” i njime do 3. maja krstare na ruti Tivat – Venecija – Koper – Kotor, navodi se samo da je plovidba otkazana iz “tehničkih razloga”.

Prema nezvaničnim saznanjima, razlog otkazivanja plovidbe nije nikakav tehnički nedostatak na samom brodu “Jadran” koji je upravo izašao sa tri i po godine dugog i preko 1,7 miliona evra vrednog generalnog remonta u brodogradilištu Bijela.

Informacija da je plovidba za Italiju i Sloveniju otkazana zatekla je i samu posadu “Jadrana”, koja je sve do subote uveče vredno radila da brod priremi za krstarenje, završivši pritom ukrcaj sve neophodne opreme i hrane za desetodnevni boravak na moru.

Po svemu sudeći, iza odluke Ministarstva odbrane da otkaže plovidbu jedrenjaka, stoje politički razlozi, jer se ova odluka poklopila sa najnovijim medijskim pritiskom koje je u Hrvatskoj na vojne i političke čelnike te države napravilo tamošnje Udruženje bivših komandanata ŠB “Jadran”.

Petorica komandanata, inače bivših visokih oficira nekadašnje JNA – Stjepan Bernardić, Anđelko Medić, Stipe Lakoš, Milan Marelić i Neven Šeparović – utvrdila su da u Generalštabu i Ministarstvu odbrane Hrvatske navodno “postoje struje koje više ne podupiru povratak otetog ŠB “Jadran” Hrvatskoj”. Za što su indirektno optužili načelnika Generalštaba Hrvatske vojske generala Mirka Šundova i bivšeg komandanta Hrvatske Ratne mornarice, kontraadmirala Roberta Hranja.

BIVŠI hrvatski kapetani “Jadrana” saopštili su da će “ostane li ŠB “Jadran”, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stegom, to biti još jedan udarac hrvatskoj pomorskoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svetu”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno