Naslovna > Regioni > Beograd > Izbor naselja: U centru penzioneri, na obodu mladi bračni parovi

Izbor naselja: U centru penzioneri, na obodu mladi bračni parovi

KAKO pronaći najbolji odnos cene kvadrata i kvalitet uslova života? “Novosti” su analizirale deset prestoničkih kvartova i na vagu stavile Zemun, Dorćol, Borču, Vračar, Banovo brdo, Železnik, Vidikovac, Višnjičku banju, Konjarnik i Banjicu. Parametri su broj osnovnih i srednjih škola, fakulteta, redovne linije gradskog saobraćaja, blizina bolničkih i tržnih centara, pozorišta, bioskopi, sportski centri, postojanje grejanja i kanalizacije.

Oni koji se odluče za Zemun (gornji i donji grad) imaće na raspolaganju čak 16 osnovnih i osam srednjih škola, autobuske linije koje će ih povezivati sa celim gradom, počev od Borče do Konjarnika. Centralni deo ove opštine poznat je po bogatom noćnom životu, kafanama i restoranima koji su poznati po dobrom provodu i ukusnoj hrani. Autentična arhitektura donjeg grada, veoma je atraktivna za turiste. Stari zemunski grad Gardoš i dunavski kej idealni su za one koji žele da budu blizu prestonice, a da ne osećaju gradsku vrevu. Lido je biser Zemuna, a tokom leta idealno je mesto za razonodu i rekreaciju. Saobraćajnice imaju široke trotoare, a u samom centru naplaćuje se parking. Gospodska i Magistarski trg su šetališta koja podsećaju na korzoe srednjoevropskih gradova. Ćukovac, Gardoš i Pregrevica važe za elitnije krajeve sa luksuznim kućama. Cena kvadratnog metra varira košta od 1.000 do 1.300 evra. Stanovi u soliterima pored Keja, odmah se prodaju, čim se oglase.

Banjica je sa infrastrukturom jedna od najuređenijih kvartova u Beogradu. Javnim prevozom direktno je povezana sa gotovo svim delovima prestonice. Tu je i Atletska dvorana, SC “Banjica” sa bazenom i Banjička šuma, poznata po trim stazama. U neposrednoj blizini Banjice nalazi se nekoliko fakulteta – FPN, FON, Farmaceutski, Saobraćajni, pa tako predstavlja dobar izbor i za studente. U crvenim soliterima u Bulevaru oslobođenja je ambulanta doma zdravlja. A u neposrednoj blizini nalazi se VMA, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” i Ortopedska bolnica “Dedinje”. Celo naselje priključeno je na toplanu. Mana naselja je manjak parking mesta, a trotoari su puni rupa. Cena kvadratnog metra je od 900 do 1.050 evra.

VIDIKOVAC PLANSKI IZGRAĐEN

RAKOVIČKO naselje Vidikovac poznato je po jednoj od najvećih i najsnabdevenijih pijaca u Beogradu, koja se, sa više od 500 tezgi, prostire na gotovo 10.000 kvadratnih metara. Uskoro se očekuje i izgradnja najvećeg šoping centra u Beogradu. Soliteri su planski i kvalitetno građeni. Mana je udaljenost od centra grada, a u naselju nedostaje parking mesta. Cena kvadrata je od 900 do 1.000 evra. Zbog jeftinih kvadrata na Vidikovacu živi veliki broj mladih bračnih parova.

Iako se do nje dolazi preko Pančevačkog mosta, Borča je od centra grada udaljena svega dvadesetak minuta vožnje autobusom. Linija 95, koja saobraća od Bloka 45 do Borče 3, jedna je od najdužih i najredovnijih gradskih linija. Tri osnovne škole, mirno naselje, novi šoping centar i Pupinov most preko kog se do Zemuna stiže za desetak minuta idealan su izbor za porodice sa decom. Putna i kanalizaciona infrastruktura je i dalje loša. Ovo naselje nema pozorišta i bioskopa. Cena kvadrata je veoma atraktivna – od 800 do 1.000 evra.

Gradska jezgra, Dorćol i Vračar oko Slavije i Hrama, po demografskim istraživanjima su kvartovi sa najstarijim stanovništvom u Beogradu. Penzioneri su ubedljivo dominantni, a primetan je izvestan broj mladih koji vole urban način života. Cena kvadratnog metra na tržištu nekretnina je visoka – od 1.500 evra, pa naviše. To ima opravdanje, jer je sve kao na dlanu. Od pozorišta, domova zdravlja, tržnica i šetališta, do parkova i muzeja. U ovim centralnim gradskim kvartovima nalaze se i najpopularniji ugostiteljski objekti. Javnim prevozom Dorćolci i Vračarci povezani su sa gotovo svakom tačkom u Beogradu. Parking mesta su velika mana. Mesta u školama i vrtićima ima dovoljno. Zbog Skadarlije i Hrama, ova dva kvarta su top turističke destinacije u prestonici.

Ko poznaje žitelje Banovog brda, zna da oni ovaj kvart posmatraju kao posebnu “republiku”. Lokal patriote kažu da imaju sve. Sa gradom i prigradskim naseljima povezani su sa čak 16 linija javnog prevoza. Nadohvat ruke popularna su im izletišta Košutnjak i Ada Ciganlija, pogodna za sugrađane sklone sportskim i rekreativnim aktivnostima. Ovo čukaričko naselje ima čak 11 vrtića. Na Banovom brdu ima i sedam osnovnih škola i specijalna Osnovna škola “Miloje Pavlović”. Naselje ima i Muzičku školu “Vatroslav Lisinski”. Svršeni osnovci mogu da izaberu neku od tri gimnazije (dve su privatne) ili jednu stručnu školu. Akademci indeks mogu “zadužiti” na čak pet visokoškolskih ustanova. Iako je Banovo brdo osam kilometara udaljeno od centra, cena kvadratnog metra iznosi od 1.200 do 1.300 evra.

Konjarnik važi za jedan od boljih kvartova. Planski je građen veći deo naselja, pa ima gotovo sve što je potrebno za normalan život. Nema atraktivnih šetališta, ali je zato saobraćajno odlično povezano sa ostatkom prestonice. U blizini je i auto-put. Kvadratni metar košta oko 1.000 evra.

BANjA ZAMIŠLjENA ZA ELITU

VIŠNjIČKA banja počela je da se gradi pre četrdeset godina. Zamišljena je kao elitno naselje. Prvo su izgrađene luksuzne kuće, sa pogledom na Dunav. Kasnije, sitna stanogradnja je uzela maha. Izgradnju zgrada nije pratila infrastruktura. Problem je u tome i što je naselje na potencijalnom klizištu. Sa centrom grada povezani su samo jednim saobraćajnim koridorom – Slanačkim putem i Višnjičkom ulicom. Cena kvadrata varira od 800 do čak 1.200 evra.

 

 
Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno