Naslovna > Slobodno vreme > Život > Kako svađa roditelja utiče na psihu deteta

Kako svađa roditelja utiče na psihu deteta

BEOGRAD – Istraživanje Univerziteta Jork pokazalo je da deci razvedenih roditelja više štete roditeljske svađe tokom braka nego sam razvod, piše britanski list Telegraf.

Deca koja u svojim domovima svedoče svađama imaju 30 odsto veće izglede razviti probleme u ponašanju od druge dece.

Ranije istraživanje Univerziteta Suseks objavljeno prošle godine pokazalo je da nerešeni sukob roditelja može snažno uticati na rani razvoj deteta, njegovo mentalno zdravlje i izglede za uspeh u odraslom životu. I to važi bez obzira na to jesu li roditelji zajedno ili su razdvojeni.

Naučnici ističu da problem nije u samoj svađi nego u nerešenom sukobu jer deca moraju znati kako se spor može razrešiti kako bi se nastavio život.

Konstantan sukob roditelja može uticati na dečje mentalno zdravlje, razvoj socijalnih veština i emotivnu stabilnost, akademski razvoj i može uticati na njihovu sposobnost stvaranja veza a takođe može uticati na fizičko zdravlje, pokazalo je to istraživanje.

Bebe stare samo šest meseci pokazuju snažnije fiziološke simptome stresa poput ubrzanog rada srca kao odgovor na svađu roditelja u odnosu na svađe odraslih osoba koje nisu njihovi roditelji.

Kod dece svih uzrasta destruktivni uticaj roditeljskih svađa može se manifestovati agresivnim ponašanjem, neprijateljstava i nasilja, pomanjkanjem samopouzdanja, teskobom, depresijom i u izuzetnim slučajevima suicidnimm mislima, navode stručnjaci.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno