Naslovna > Slobodno vreme > Život > Kikinda: Veštačka oplodnja sve češća

Kikinda: Veštačka oplodnja sve češća

KIKINDA – U Kikindi je u proteklom periodu primetan veći broj bračnih parova koji se odlučuju na biomedicinski potpomognutu oplodnju, a najčešći razlog je starosna granica. Lokalna samouprava u Kikindi pre četiri godine finansijski je pomagala bračnim parovima za odlazak na veštačku oplodnju, ali je finansiranje prekinuto zbog nedovoljno sredstava.

Prve trojke u Kikindi došle su na svet 2014. godine, biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a roditelji su bili jedni od bračnih parova koji su imali podršku i finansijku pomoć nadležnih. Zahvaljujući tome, Antal i Senita Kočiš, posle dve decenije braka, dobili su sina Danijela i ćerke Melisu i Alisu.

”Sa moje strane je bilo problema, imala sam problema sa prohodnim kanalima, pa sam se odlučila na veštačku oplodnju. Pomognuta državom, otišla sam u privatnu bolnicu i dobila trojke”, izjavila je Senita Kočiš.

Pravilnik o finansijkoj pomoći bračnim parovima koji su podvrgnuti biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji lokalna samouprava u Kikindi izradila je 2013. godine. Međutim, iz Sekretarijata za društvene delatnosti dobili smo informaciju da je finansiranje bračnih parova prekinuto već 2014. godine zbog nedovoljno finansijkih sredstava, a da je pomoć preusmerena na socijalnu zaštitu.

Inače, sve je više bračnih parova u Kikindi koji odlaze na veštačku oplodnju. Granica za prvorotke ranije je bila u 24. godini, dok danas parovi u brak stupaju najčešće između 30. i 35. godine, pa su i problemi usled želje za detetom češći.

”Mogućnost rađanja zbog ograničenog broja jajnih ćelija posle 35. godine naglo pada. Prema tome, ne smemo da čekamo problem već moramo da rešavamo ranije”, rekao je dr Dragan Rankov, specijalista ginekologije.

I dok se pojedini bračni parovi opredeljuju na sve vidove pomoći kako bi postali roditelji, uprkos tome neslavan podatak je da se u Kikindi tokom godine izvrši oko hiljadu abortusa, duplo više nego porođaja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno