Naslovna > Oko nas > Balkan > Makedonija: Kriza na pauzi za praznik, ulice puste

Makedonija: Kriza na pauzi za praznik, ulice puste

U iščekivanju prvomajskog “praznovanja” u glavnom gradu Makedonije na polupraznim ulicama centralnog područja u subotu je bilo mirno, posle dramatičnog upada pristalica VMRO-DPMNE u Sobranje u noći između četvrtka i petka.

Demonstranti okupljeni u inicijativi “Za zajedničku Makedoniju” u petak uveče održali su kratak miran protest ispred kancelarije EU u Skoplju. Ponovljeni su zahtevi za održavanje novih izbora i, osuda, kako je istaknuto, “ilegalnog izbora predsednika Sobranja”. Osuđeno je i reagovanje EU i podrška “nezakonitom izboru Talata Džaferija za predsednika Sobranja”.

Da je “praznični” produženi vikend, potvrđuje i slika “seobe” građana u grčke i domaće turističke centre, a političkih oglašavanja nije bilo, izuzev reagovanja albanskog pokreta Besa. Uz osudu nasilja u parlamentu, Besa poziva građane u Makedoniji “posebno Albance, da budu pažljivi, da ne izlaze na trgove, i frekventne ulice u Skoplju, da ne budu žrtve raznih provokacija, koje se sada prave po poznatom scenariju”.

U ponedeljak u Skoplje dolazi zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu Hojt Brajan Ji koji će se sastati sa predsednikom države Đorđem Ivanovom i čelnicima stranaka.

Zbog napetosti i opasnosti od eventualnih incidenata, neki sportski događaji su otkazani, kao i protest sindikata radnika zakazan za 1. maj.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno