Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Malim firmama 568 miliona dinara bespovratno

Malim firmama 568 miliona dinara bespovratno

BEOGRAD – Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 567,72 miliona dinara, u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2017. godini, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je, na konferenciji za novinare, precizirao da se Program sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i sa šest poslovnih banaka i lizing kompanija, a javni poziv će biti otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

Mala preuzeća koja ispune uslove predviđene javnim pozivom mogu dobiti sredstva u visini do 25 odsto neto vrednosti nabavke proizvodne opreme, pet odsto učešća treba da obezbede sami, a preostalih 70 odsto se obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanije.

Bespovratna pomoć do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja ne može biti manja od 250.000 dinara, ni veća od 2,5 miliona dinara.

Za dobijanje bespovratnih sredstava mogu konkurisati pravna lica koja su u APR-u registrovana kao privredna društva ili zadruge, i koja su razvrstana na mikro ili mala preduzeća, kao i preduzetnici registrovani u APR-u.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme i mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje, novih delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara.

Kako se navodi u javnom pozivu objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva privrede, sredstva se ne mogu koristiti za plaćanje PDV-a, pokrivanje carinskih, administrativnih ili transportnih troškova vezanih za nabavku opreme, za plaćanje troškova odobravanja bankarskog kredita ili otplatu rata kredita…

Prijave za dodelu bespovratnih sredstava zainteresovani treba da podnesu nekoj od banaka ili lizing kompaniji uključenih u realizaciju ovog programa, među kojima su Prokredit banka, Sosijete Ženeral, Halkbank, Erste, Unikredit banka i Rajfajzen lizing.

Sredstva se neće dodeljivati za obavljanje delatnosti u sektorima: primarna poljoprivredna proizvodnja (gajenje biljnih i životinjskih kultura), izvođenje građevinskih radova, saobraćaj i transport, proizvodnja duvanskih proizvoda, trgovina, turizam ili ugostiteljstvo (izuzev za pekare), štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, izuzev štamparskih usluga, itd.

Svi detalji i pravila za učešće u Javnom pozivu, objavljeni su na sajtu Ministarstva privrede.

Ministarstvo privrede Srbije je u saradnji sa Razvojnom agencijom, Fondom za razvoj, drugim brojnim institucijama, bankama i kompanijama u prošloj godini sprovelo program intenzivne pomoći razvoju malih i srednji preduzeća pa je 2016. proglašena godinom preduzetništva.

Zbog pozitivnih rezultata koje je ovaj program dao, Ministarstvo privrede je odlučilo da nastavi da ga realizuje na desetogodišnjem nivou, pa je decenija pred nama proglašena “Decenijom preduzetništva”.

Samo prošle godine Ministarstvo privrede je podržalo 8000 vlasnika malih i srednjih preduzeća sa 12,8 milijardi dinara, 377 privrednika je nabavilo opremu vrednu 548 miliona dinara, što je dovelo i do otvaranja 1.600 novih radnih mesta.

Knežević: Najverovatnije produženje roka za RTB

Rok za izbor profesionalnog menadžmenta i savetnika u upravljanju preduzećima u sastavu grupacije Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB), a koji ističe 28.aprila biće najverovatnije produžen, izjavio je Goran Knežević.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj je govorio o podršci razvoju sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kazao da su produženje tog roka tražili zainteresovani za taj posao.

“Da bi ušli u profesionalni menadžment morate da date neki program i plan rada.Da bi to dali morate da imate dijagnozu firme, a nju za ovako veliku i razgranatu firmu nije lako uraditi i zato su tržena odlaganja”, rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, Ministarstva privrede danas će analizirati zahtev za produženje roka za dostavljanje ponuda za saradnju lica koja su zainteresovana za pružanje usluga profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju RTB Borom i ako bude bilo mogućnosti on će „eventualno biti produžen za koji dan”.

„Imamo više ponuda i zainteresovanih koji su otkupili dokumentaciju”, naglasio je Knežević i dodao da je i danas stigao jedan zahtev.

Grupa RTB Bor je krajem prošle godine raspisala tender za izbor profesionalnog menadžmenta i savetnika u upravljanju preduzećma u sastavu te grupacije, a prema objavljenom konkursu ponude za saradnju mogu da podnesu sva domaća i strana lica zainteresovana za pružanje usluga profesionalnog menažmenta i savetovanja u upravljanju RTB-om Bor, Rudnicima bakra Bor, Rudnicima bakra Majdanpek i Topionicom i rafinacijom bakra Bor.

Zadatak profesionalnog menadžment je da poveć profitabilnost, obezbedi nova tržišta i novu organizaciju rada i plan poslovanja sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno