Naslovna > Oko nas > Balkan > Meštani Dvora i Novog Grada: Nećemo radioaktivni otpad u komšiluku

Meštani Dvora i Novog Grada: Nećemo radioaktivni otpad u komšiluku

MEŠTANI Dvora na Uni u Hrvatskoj i Novog Grada u Republici Srpskoj neće dozvoliti da Hrvatska mirno odlaže nuklearni otpad na lokaciji bivše kasarne JNA na lokalitetu Trgovska gora kod Dvora na Uni.

U razgovoru za “Novosti” meštani dva susedna grada, koje deli reka Una, kažu da će ako treba blokirati i granicu kako bi pokazali da se ne slažu sa odlukom Vlade Hrvatske da se otpad odlaže u Dvoru na Uni i da su zabrinuti za zdravlje jer, kako kažu, nikome nuklearni otpad ne može doneti dobro!

U Opštini Novi Grad “Novostima” su rekli da je odlaganje opasnog otpada na toj lokaciji veoma veliki rizik.

– Strahujemo od mogućeg zagađenja reke Une na našoj teritoriji, jer se tu nalaze svi bazeni vode koje koristimo – kažu u Opštini.

Inače, još pre dve godine u Hrvatskoj je donet plan da se sav nuklearni otpad iz Hrvatske odlaže kod Dvora na Uni, ali zbog žestoke reakcije meštana Dvora i Novog Grada odluka još nije sprovedena, ali nije ni odbačena.

Parlament BiH je još prošle godine usvojio Rezoluciju kojom se BiH protivi odlaganju nuklearnog otapada u pograničnom području. U borbi da se ovo spreči, ispred Republike Srpske je delovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Poslednje informacije koje dolaze iz Hrvatske govore da Vlada ove zemlje nije odustala od namere i da se ide u sprovođenje Strateške studije za Nacionalni program sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva Hrvatske.

BLOKADA GRANICE ANITA Kolarec, predsednica Štaba za zaštitu Dvora od nuklearnog otpada izjavila je da Vlada Hrvatske nije uvažila svojevrstan referendum na kojem su se Dvorani iz svih 12 mesnih zajednica izjasnili da ne postoje uslovi pod kojima žele nešto tako opasno u svojoj blizini i da zbog toga spremaju blokadu granice.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kaže, za “Novosti”, da resorno ministarstvo nema zvaničkih saznanja o daljim aktivnostima Hrvatske u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

– Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske je 15. 2. 2017. objavio na svojoj internet–stranici odgovore na primedbe i mišljenja sa javnog uvida Strateške studije za nacionalni program zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Iz toga se može videti da skoro nijedna primedba institucija Srpske i BiH nije prihvaćena.Naše ministarstvo nije zvaničnim putem dobilo odgovore od institucija Hrvatske, niti smo od nadležnih institucija BiH obavešteni da su pisani odgovori dostavljeni njima – kaže ministarka Golić.

Ona dalje dodaje da je za 26. april zakazala sednicu Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, koju je formirao Savet ministara BiH.

– Na sednici će se razmatrati odgovori na primedbe s uvida studije za Nacionalni program Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, koje je izradio EKONERG – Institut za energetiku i zaštitu životne sredine Zagreb i usaglašen plan aktivnosti institucija BiH za dalje delovanje radi osporavanja te studije – pojasnila je ministarka Golić.

DEMOGRAFIJA

U DVORU na Uni i okolini pre ratova živelo je 15.000 stanovnika, od čega je 12.500 bilo Srba, a 1.395 Hrvata. Danas u celoj opštini živi svega 5.570 stanovnika, a većina Srba se odselila. U ratnom vihoru na svojim starim ognjištima je ostalo svega 420 Srba. Deo izbeglih se vratio do 2003. pa su sada Srbi opet većina, ali najviše je staračkih domaćinstava. Međunacionalnih sukoba nema, ali se živi u nemaštini.

NEMA INVESTICIJA

NIKOLA Arbutina, načelnik Dvora, u izjavi za medije rekao je da Dvor ima velikih problema sa investitorima i prodajom nekretnina od kada se saznalo da Hrvatska namerava tu da odlaže nuklearni otpad. – Beže od nas kao od đavola – kaže Arbutina.

MITO IZ VLADE

VLADA Hrvatske pokušala je 2015. novcem da kupi saglasnost građana Dvora na Uni obećavajući dodatnih 12 miliona kuna ili oko 1,5 miliona evra za budžet ako se prihvati odlaganje otpada, ali je i ova ponuda iz Zagreba odbijena.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno