Naslovna > Regioni > Vojvodina > Migranti iz centra u Šidu će biti izmešteni

Migranti iz centra u Šidu će biti izmešteni

ŠID – Na sednici Opštinskog saveta za bezbednost u Šidu doneta je odluka o zatvaranju Prihvatnog centra za migrante kod Železnicke stanice u tom gradu, prenosi Blic.

Sednici je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

“Dobili smo podršku od nadležnih institucija za našu inicijativu o zatvaranju Prihvatnog centra u samom gradu. Ovog vikenda očekujemo da počne etapno iseljavanje migranata i njihovih porodica”, rekao je predsednik opštine Šid Predrag Vuković.

On je dodao da su se pokazali kao dobri domaćini prema migrantima i zahvalio se građanima Šida na strpljenju i poverenju koje su ukazali opštinskim vlastima u rešavanju ovog problema.

Kako je rekao, svaki migrant uživao je punu zaštitu Srbije, ali da se u brojnim slučajevima migranti u Šidu nisu pokazali kao dobri gosti.

Državni sekretar Nenad Ivaniševic istakao je da je bezbednost građana Srbije na prvom mestu, te da se izvinjava građanima Šida ukoliko su doživeli neprijatnosti od migranata.

Iz Prihvatnog centra u Šidu, akcijom UBPOK pre dve nedelje, već je iseljeno stotinak najekstremnijih migranata, uglavnom Avganistanaca i Pakistanaca sa prekršajnim i krivičnim prijavama, koji su autobusima prevezeni u Preševo.

Kako je u međuvremenu pridošlo još migranata u Prihvatni centar u Šid, sada se tamo, prema podacima nadležnih, nalazi oko 400 migranata – stotinak samaca i 300 migranata sa porodicama.

Svi oni iz Prihvatnog centra kod Železničke stanice u Šidu biće, kako je najavljeno medijima, iseljeni tokom narednog vikenda i preko prvomajskih praznika u druge, manje prihvatne centre u Srbiji, gde će im biti obezbeđeni dobri uslovi i, kako je naglašeno, bolja kontrola njihovog kretanja.

Da li će se za migrante iz Šida otvoriti i neki novi manji prihvatni centri u Srbiji, novinarima nije precizirano.

U preostala dva prihvatna centra na teritoriji šidske opštine Adaševcima i Principovcu trenutno boravi oko 2.000 migranata.

Meštani Šida su se pobunili protiv migranata početkom aprila kada se u ovom gradu dogodio incident u kome je migrant naoružan upao u kuću u kojoj su bile maloletne devojčice.

“Bezbednost građana nam je na prvom mestu, situacija u Šidu je alarmantna i više nema vremena za čekanje. Grad je pun migranata, na teritoriji opštine Šid imamo čak tri prihvatna centra sa 2.000 migranata, uglavnom iz Maroka, Pakistana i Avganistana, koji stalno prave incidente, kradu, fizički se obračunavaju, međusobno, ali i sa građanima”, rekao je tada Vuković.

On je dodao da poslednji incident kada je migrant sa sekirom upao u porodičnu kuću u Šidu u momentu kada su tamo same bile dve devojčice je kap je koja je prelila čašu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno