Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Ministarstvo spoljnih poslova BiH osudilo Dodikovo nepružanje ruke ambasadoru SAD

Ministarstvo spoljnih poslova BiH osudilo Dodikovo nepružanje ruke ambasadoru SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine najoštrije je danas osudilo, kako se navodi, primitivno i nediplomatsko ponašanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je u Donjoj Gradini odbio da se rukuje sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak.

Na jučerašnjoj komemoraciji u Donjoj Gradini za žrtve ustaških zločina, Dodik, kojeg su SAD prošle godine stabile na “crnu listu”, rukovao se sa svim političarima, ali kada mu je ambasadorka Kormak pružila ruku, on je to ignorisao.

Iz Ministarstva spoljnih poslova, međutim, poručuju da jučerašnji komemorativni skup i mesto stradanja treba da budu odvojeni od dnevne politike i ispoljavanja ličnih frustracija, jer svako okupljanje u pomen tako strašnih zločina mora biti posvećeno isključivo žrtvama.

“Jučerašnji postupci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika štete i ugrožavaju međunarodni ugled Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak na komemorativni skup u Donjoj Gradini bila pozvana zajednički od Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije”, navodi se u saopštenju tog resora.

Podseća se i da je Dodik lično predsedavao Odborom za obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji je bio zadužen za organizaciju skupa.Dodaju da pokušaji javnog ponižavanja i vređanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja su prevaziđen diplomatski metoda, pogotovo kada je usmeren prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama.

“Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine još jednom izražava zahvalnost predstavnicima svih zemalja i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali jučerašnjem komemorativnom skupu i odali počast nedužnim žrtvama”, poručuju iz MSP-a BiH.

Nakon što je Dodik odbio da se rukuje sa Kormak, ona je izjavila da je u Donju Gradinu došla “da bi odala počast žrtvama”, ne komentarišući direktno Dodika.

“Politicari govore za sebe, niti me brinu, niti želim da komentarišem te gestove. Imala sam dobre i pozitivne sastanke i boravila u dobroj atmosferi u Republici Srpskoj”, izjavila je juče Kormakova.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno