Naslovna > Oko nas > Balkan > Mitropolit Jovan: Ni još 15 godina tamnice ne bi me odvojilo od SPC

Mitropolit Jovan: Ni još 15 godina tamnice ne bi me odvojilo od SPC

POSLEDNjIH 15 godina nije bilo dana ili da nisam bio u zatvoru ili da nije vođen sudski proces protiv mene. To je svakako teško izdržljivo, ako čovek nema blagodat Božju i ako nije ubeđen da žrtva koju čini nosi dobro Crkvi. Govori ovako, u ekskluzivnom intervjuu za “Novosti”, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan Šesti (Vraniškovski), prvi put o detaljima sudskog progona i zatvorskoj golgoti u Idrizovu kod Skoplja, iz kog je izašao u februaru 2015.

Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), jedine priznate pravoslavne crkve u Makedoniji, koja predstavlja hronični problem vlastima u Skoplju jer je u kanonskom jedinstvu sa SPC, naglašava da POA i u 21. veku deluje po kućama i stanovima i ukazuje da je vlast u Skoplju, misleći da će se ako udari na pastira, i slovesno stado raspršiti.

– No, postigla je suprotan efekt. Koliko su veće bile torture i pritisci, toliko su brojniji, ali i zreliji postajali vernici. Istina je da raskol opterećuje odnose između Skoplja i Beograda, ali za to krivicu snosi samo jedna politička vrhuška i to ona u Skoplju.

* Da li ste imali pomoć drugih pravoslavnih crkava?

– Bilo je i do sada i verujem da će je biti i dalje. Crkva je jedna, a jedinstvo se najupečatljivije pokazuje upravo kada strada neki član Crkve. Nije tajna da sam u gotovo svim navratima koliko sam bio u zatvoru, prevremeno oslobađan. To se svakako događalo zbog zalaganja drugih pravoslavnih crkava, ali i mnogih vladinih i nevladinih organizacija, evropskih i američkih. Što se tiče pomoći drugih pravoslavnih crkava, ona je uvek dobrodošla. Nije nepoznato i da je moj poslednji prevremeni izlazak iz zatvora bio po zalaganju Moskovske patrijaršije.

IZMIŠLjENI NEPRIJATELj

* Zašto zagarantovano pravo na slobodu veroispovesti u Makedoniji ne važi samo za članove POA?

– Zato što je doskora POA tretirana kao državni neprijatelj Makedonije. Ne znam da li su poslednji događaji vezani za političku krizu nešto promenili u tom pogledu, ali sigurno je da je dugo vremena unazad vladina politika u Skoplju tražila i izmišljala neprijatelje tamo gde ih nema.

* Vlasti u Makedoniji pokušavale su da sudske procese protiv vas prikažu kao krivične?

– Svako ko je pratio crkvene događaje, pa čak i onaj koji ih je manje pratio, zna da nisam imao nikakve krivične krivice, već je jedina moja krivica bila uspostavljanje jedinstva sa SPC. Zaista je apsurdno u 21. veku nekoga goniti sudski i osuditi na zatvorsku kaznu, samo zbog njegovih verskih ubeđenja.

* Ima li nade za nastavak prekinutih razgovora za isceljenje višedecenijskog crkvenog raskola u Makedoniji?

– Pre nekoliko dana završen je ponovni sudski proces vođen protiv mene, dvojice episkopa, dvojice sveštenika, četiri monahinje i 10 vernika POA, među kojima su i moja majka i moja sestra. Zbog tog predmeta sam već bio u zatvoru, a drugi su osuđeni uslovno na pet godina. Krajem marta sud je doneo novu presudu kojom sam osuđen na zatvorsku kaznu koliko sam vremena proveo u zatvoru. Uslovno su osuđena još dvojica laika, a svi ostali optuženi u prethodnom postupku bili su oslobođeni. Svakako da ovakva presuda ima neku pozadinu i to nam ne dozvoljava da se bezrezervno otvorimo za obnovljene razgovore sa MPC koja je još u raskolu.

* Iskušenja vašeg višegodišnjeg robijanja dobar deo jevanosti prepoznaje kao pečat učvršćenja u svedočenju vere?

– Dugovekovno iskustvo Crkve nam je pokazalo da se istina brani biranim i pravim rečima, istinovanjem u ljubavi, otvorenošću za dijalog i širinom za praštanje. No, u određenim slučajevima, kada se istina ne napada samo verbalno, već se prave pokušaji fizički da se istrebe nosioci istine, tada se brani samo spremnošću za svedočenje, ili kako se drugačije naziva – mučeništvom.

O RIGISTRACIJI NI SLOVO

* U Makedoniji su danas registrovane dve crkve i 31 verska organizacija i grupa, ali ne i POA.

– Zahtev za registraciju POA je državnim organima podnela još 2004. godine. Prema tadašnjem zakonu, nadležna za registraciju bila je Komisija za odnose sa verskim zajednicima. Ta Komisija je odbila registraciju POA. Od 2009. nadležan za registraciju verskih zajednica je Drugi osnovni sud u Skoplju. Mi smo iste godine podneli zahtev, ali smo bili odbijeni. Podneli smo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Budući da smo prethodno istom sudu podneli tužbu i zbog odbijanja registracije, obavešteni smo od suda da su obe spojene u jednu. Do danas nismo dobili nikakvu presudu.

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno