Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Nema miliona za puteve

Nema miliona za puteve

BANjALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je neusvajanjem zakona o akzicama u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je trebalo dodatno da stabilizuje finansijsku situaciju u Republici Srpskoj. Dodik je dodao da je usvajanje zakona o akcizama trebalo da obezbedi dodatnih 25 miliona maraka za izgradnju i modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u Srpskoj.

Prema njegovim rečima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najjeftinije u regionu, ali bi bila obezbeđena sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike.

Predsednik Srpske i SNSD potvrdio je da ga je u četvrtak tokom zasedanja Parlamenta BiH, telefonom pozvao bošnjački član Predsedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži zaključke SDA koji se odnose na Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, članove SDA, koji su rekli da će glasati za set zakona o akcizama u Parlamentu BiH ukoliko se usvoje njihovi zahtevi. Pošto nisu usvojeni, set zakona o akcizama nije dobio potrebnu većinu za hitnu proceduru.

– Bakir Izetbegović je tražio da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spasavamo Bakira i SDA – izjavio je Dodik.

REFORMSKA AGENDA

PREDSEDNIK Srpske je istakao da je RS ispunila sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi sa usvajanjem reformskih zakona nije pravio nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, posebno ne sa strankama iz Srpske. On je ocenio da Predsedništvo BiH nije trebalo da potpiše Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili, da je i sprovedu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno