Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Od hemofilije u Srbiji boluje 900 ljudi

Od hemofilije u Srbiji boluje 900 ljudi

BEOGRAD – Tribinama, predavanjima i crvenom bojom na nekim institucijama u Novom Sadu obeležen je Svetski dan borbe protiv hemofilije. Od te retke bolesti krvi, u Srbiji boluje 900 ljudi. Ambasador Italije, Đuzepe Manco, uručio je Kliničkom centru Srbije kao donaciju tri miliona jedinica leka za lečenje osoba sa hemofilijom.

Italijanska pokrajina Lombardija i kompanija Kedrion donirale su danas tri miliona jedinica koncentrata faktora VIII za lečenje obolelih od hemofilije Kliničkom centru Srbije.

Kako je rečeno, donacija vredna 1,3 miliona evra biće namenjena za pomoć više od 50 najteže obolelih pacijenata koji čekaju na ortopedsku intervenciju koja će im produžiti život.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije, Milika Ašanin rekao je da je Klinički centra jedini centar u Srbiji koji je spreman i opremljen da multidisciplinarno leči najteže bolesnike sa hemofilijom.

“U Srbiji danas ima oko 900 pacijenta sa hemofilijom i više od pola njih se leči u Kliničkom centru, a oko 50 njih koji imaju najteže oblike hemofilije leči se u Kabinetu za hemofiliju i pati od teških oštećenja zglobova”, rekao je Ašanin.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar rekao je da mnogo znači što je ova donacija mogla biti usmerena bilo gde, ali je izabrano da se pomogne građanima u Srbiji.

“Ovih 900 građana Srbije koji imaju problem sa hemofilijom mogu sada da budu mnogo opušteniji jer će moći da uđu u hiruršku proceduru zamene zglobova i svega onoga što treba ortopedski da se uradi. Bez tih sigurnosti postojao je mnogo veći rizik za ulazak u operaciju, ovako je omogućeno da se na najbolji način organizuje operacija i sve ono što može da se iskomplikuje”, rekao je Lončar.

On je rekao da se nada da je ovo samo jedan deo saradnje i da će u budućnosti ta saradnja biti bolja i dublja.

“Ako je neko spreman da pokaže prijateljski odnos na ovakav način i da da ovako skup lek za naše građane, to mi uliva nadu da će nam mnogo lakše pomoći za neke druge stvari koje nisu od ovolikog značaja”, istakao je Lončar.

Predstavnik kompanije Kedrion, Silvio Audisio rekao je da je ova donacija izgradnja još jednog mosta između donora i pacijenata.

“Počeli smo pre tri godine i danas je ovo realnost, ovo predstavlja visoke etičke vrednosti i nastavak je naše misije da pomažemo ljudima da žive bolje”, rekao je Audisio.

Ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco rekao je da krv znači život i da ova donacija ima mnogo veću vrednost od komercijalne vrednosti od 1,3 miliona evra.

“Krv ima svoju simboliku i predstavlja čvrstu vezu između ljudi i naših naroda, ova inicijativa može da vodi jačoj i dubljoj vezi između institucija i većoj pomoći lečenju pacijenata koji pate od hemofilije”, rekao je Manco.

Šef Kabineta za hemofiliju Kliničkog centra Srbije, Predrag Miljić rekao je da je donacija značajna u više pogleda, a pre svega u zdravstvenom.

“Pomoći će za oko 50 naših pacijenata sa najtežim formama hemofilije da imaju zadovoljavajuće ortopedsko lečenje, kod osoba sa hemofilijom vrlo brzo dolazi do propadanja zglobova zbog čega se razvija invalidnost u dečijem dobu i u doba puberteta. Praktično takve osobe pri svakom koraku osećaju bolove, otežano hodaju i njihov kvalitet života je jako smanjen”, objasnio je Miljić.

On je rekao da vrednost leka ne može biti izražena samo u novcu jer ima veliku simboličnu vrednost naročito jer se lek za hemofiliju dobija iz krvi.

“Ova donacija specifično je baš za pacijente kojima je neophodna ortopedska intervencija i biće korišćena u Kliničkom centru, ali nije samo za one koji se nalaze u Kliničkom centru već za sve osobe na teritoriji Srbije”, rekao je Miljić.

Potpredsednik udruženja hemofiličara Srbije, Dejan Petrović rekao je da se ovom donacijom otvara mogućnost ortopedskog zbrinjavanja i opravka.

“Jedan od razloga za oštećenje zglobova pacijenta sa hemofilijom je u prethodnom periodu bio i nedostatak lekova za hemofiliju pogotovo za saniranje teških ortopedskih intervencija, ovo će biti veliki zamajac i nadam se da će zdravstveni sistem maksimalno da iskoristi vrednost ove donacije”, rekao je Petrović.

Pacijenti koji su prisustvovali događaju, Slobodan Jovanović i Milan Nastić rekli su da ovakve donacije za njih znače život i da će operacije koje će sada biti omogućene u velikoj meri povećati pokretljivost i olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Oni su dodali da je svaka vrsta pomoći dragocena, a naročito kada se radi o ovako velikim sredstvima koji će pomoći mnogima.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno