Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Patrijarh o Stepincu: Najveći problem vatikanski arhiv

Patrijarh o Stepincu: Najveći problem vatikanski arhiv

BEOGRAD – Nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno je najveći problem u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca, izjavio je patrijarh srpski Irinej za “Politiku”.

Kako navodi list, patrijarh je time potvrdio informacije koje su procurile u javnost, nakon poslednjeg zasedanja komisije u Požegi, 21. i 22. aprila – da je delegaciija SPC oštro negodovala što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava našim istražiteljima pristup ovom arhivu.

“Komisija radi svoj posao i on nije završen. Nadamo se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju, već realnu istinu o delovanju nadbiskupa Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagovati”, rekao je za “Politiku” patrijarh srpski Irinej povodom okončnja četvrte sednice mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve.

Ova komisija formirana je u julu prošle godine, sa zadatkom da rasvetli ulogu kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata. Papa Franja je proces proglašenja Stepinca za sveca zaustavio do okončanja rada komisije.

Sledeći sastanak mešovite komisije biće održan u Podgorici 7. i 8. juna, a razgovaraće se na temu “Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.”

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno