Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Procena štete u voćnjacima za sedam dana

Procena štete u voćnjacima za sedam dana

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da će kompletan izveštaj o šteti koju su voćnjaci pretrpeli zbog mraza biti završen u narednih nedelju dana, te najavio da će se s malinarima sastati u sredu i četvrtak.

Nedimović je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da stručnjaci trenutno sagledavaju stanje u voćnjacima u Srbiji, a da će u narednih sedam do deset dana biti preduzete mere da se eventualno umanji šteta u voćnjacima.

“Ima razlike u stepenu štete, u zavisnosti od kulture i regiona… ozbiljne su štete u Ljuboviji, gde je sneg srušio zasade tako što je svojom težinom uništio protivgradnu mrežu. Sa druge strane, mraz je u Prijepolju uništio malinu”, rekao je on.

Ministar je istakao da se sve procene rade u saradnji sa Institutom za voćarstvo, koje daje preporuku, te da je pripremljen set zdravstvenih mera.

“Još uvek može da se izvuče cela stvar, nije sve propalo, može da se reaguje na stablo, ali to treba da se uradi u roku od 10 dana. Postoje neki preparati, ali to iziskuje troškove”, objašnjava on.

Komentarišući formiranje radne grupe za maline, Nedimović napominje da je to sektor koji je pretrpeo najviše štete, te da je radna grupa nastala kao posledica angažovanja proizvođača maline iz Arilja, Ivanjice, Užica…

“Nije samo cena maline problem, ima gomila problema koja nije vezana za cenu. Ove godine će cena biti veća, ali neće biti maline. Dalje, tu je borba sa virusom koji napada malinu, pa zalaganje da kvalitetan sadni materija bude dostupan proizvođačima. Razgovaraćemo i kako da reagujemo u ovakvim ekstremnim vremenskim situacijama i kako država može da pomogne i da dođe do poslednjeg poljoprivrednog proizvođača”, objašnjava resorni ministar.

Teorije po kojima se, zbog nedavnog mraza, oko 80 odsto roda može smatrati opisano, Nedimović smatra pesimističnim i kaže da stanje u Srbiju nije ni blizu tog procenta, ali i da nevreme nije zadesilo samo Srbiju.

Ovakve nepogode nisu više nešto što je neočekivano, a na podatak da je Austrija pokrila 90 odsto zasada osetljivog voća anti-frost sistemima, Nedimović odgovara da je tačno da u Srbiji ima minimalan broj takvih tačaka, te da država nudi dva alata kako bi pomogla poljoprivrednicima – jedan je pomoć u nabavci anti-frost mreža, gde država refinansira 50 odsto sredstava, a drugi je sistem osiguranja roda.

“U Srbiji svega 10 odsto poljoprivrednika osigurava svoj rod i ja želim da mislim da je razlog to što nismo uspeli da stignemo do svih proizvođača. Sa druge strane, mnogi misle da se to neće baš njima desiti”, kaže on i poziva sve da se prijave na pozive ministarstva.

Nedimović ističe da je cilj ministarstva na čijem je čelu da kapilarno dođu do što više proivođača, te da kroz osnivanje savetodavne službe i prognozno-izveštajne službe, mogu da kažu proizvođačima šta je to što će se dešavati na određenom mikro prostoru.

“Bilo da je suša u pitanju ili najezda insekata, mi moramo da savetujemo ljude. Ako neko neće da koristi te savete, ne može posle da se žali da nije mogao da se zaštiti”, ukazuje on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno