Naslovna > Oko nas > Rekli su... > Prof. dr Zoran Lakić: Crna Gora prestala da sluša glas naroda

Prof. dr Zoran Lakić: Crna Gora prestala da sluša glas naroda

Opet je Crna Gora u centru pažnje šire javnosti posle odluke 46 poslanika državnog parlamenta da na Cetinju izglasaju pristupanje svoga naroda vojnom savezu NATO zemalja.

Veći deo Crne Gore u strahu je od poznatog prokletstva crnogorskog vladike – Svetog Petra Cetinjskog – koji je na samrtnom času teško prokleo svakog svog sugrađanina ako ne bude uvek uz “majku Rusiju”. Tako je svaku Rusiju – od carske, i sovjetske, pa sve do sadašnje moćne velesile – video svaki Crnogorac, naročito u najtežim vremenima. Pa je sa Lovćena zapevala vila “Oj Rusijo, majko mila”. Toj Crnoj Gori Crna Gora okreće leđa, jer NATO nišani upravo tu Rusiju. I u novijoj istoriji Crne Gore i njenog naroda dešavali su se slični događaji. Mislimo pri tome na istorijsku zakletvu rodoljuba Crne Gore i Boke usvojenu u manastiru Ostrog 8. februara 1942, kada su rečima kosovske zakletve rodoljuba pozvali svoj narod u antifašističku borbu: “Ko izdao, braćo, te junake…” Zato se otvorilo pitanje: da li je reč o još jednom “istorijskom iskoraku” Crne Gore, ili o prokletstvu Svetog Petra Cetinjskog.

U svim oslobodilačkim ratovima uvek je Crna Gora bila s moćnom Rusijom i bratskom Srbijom. I u ratu i u miru delila je sudbinu s bratskom Srbijom i moćnom Rusijom. I bila je uvek na pravoj strani istorije. To su joj svi priznavali i sa Istoka i sa Zapada. Inspirisala je najveće pisce svoga vremena. Njihovo stvaralaštvo danas je pravo bogatstvo Crne Gore. Mnogi evropski narodi bi to bogatstvo komercijalizovali.

Pitamo se danas da li Crna Gora ide tim časnim putem kada pristupa NATO paktu, koji je razorio našu zemlju 1999. godine i koji je do sada učestvovao u svim ratovima na planeti koji su nastali nakon njegovog formiranja u vreme takozvanog Hladnog rata. Prouzrokovali su ljudske žrtve veće od onih u Drugom svetskom ratu, brojnije od danas najvećih evropskih država.

Uvek je Crna Gora slušala glas naroda – kada bi se nalazila u danima prekretničkih odluka. Sada odstupa od toga. Zvanična Crna Gora ne čuje glas svog naroda. Vlastodržci hoće da uzmu ono što je vazda pripadalo narodu. Pri tome još najavljuje da će ta družba sa NATO trajati punih 20 godina.

Da li smo zaboravili na sve herojske dane kada smo prepustili “krnjem parlamentu”, koji kao takav nema poverenje naroda da donosi odista istorijske odluke o njegovoj budućnosti!

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno