Naslovna > Srbija Danas > Politika > Protest u Beogradu zbog Savamale

Protest u Beogradu zbog Savamale

BEOGRAD – Godinu dana nakon rušenja objekata u Savamali, ispred zgrade Geozavoda danas je održan protest u organizaciji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kojem su se pridružili učesnici protesta Protiv diktature.

Učesnici su poručili da ne odustaju od zaštite javnog interesa i odgovornosti onih koji stoje iza nenajavljenog rušenja bespravnih objekata u Hercegovačkoj ulici.

Na početku protesta ucecsnici su se okupili ispred zgrade Geozavoda gde je bio kamion sa razglasom preko kojeg je puštana muzika, zatim velika žuta patka na naduvavanje, simbol protesta, a sa bine su se obratili govornici docent Filozofskog fakukteta Jovo Bakić, studentkinja Sara Nikolić i, u ime inicijative Ne davimo Beograd, Ljuba Slavković.

Bakić je uporedio savremenu vlast sa zulumćarima i sa “vaskrslim beogradskim dahijama” da je Srbija zemlja za nas i našu decu i da ponosni građani neće trpeti “lopovsku” vlast i poručio premijeru da “ne prihvatamo lažne sultane, Vučiću Erdogane”.

Nikolić je rekla da ne želi da se pomiri sa postojećom situacijom i da ne želi da ode iz zemlje niti da bude jeftina radna snaga.

Kako je rekla, protesti studenata, građana i radnika koji traju poslednje tri nedelje predstavljaju borbu za bolju budućnost i pokazuju da nema straha, a predstavnica inicijative Ne da(vi)mo Beograd Ljuba Slavković navela da je da nakon godinu dana pravda nije zadovoljena.

Ona je dodala da je Beograd na vodi simbol svega negativnog u društvu i istakla da je njihova borba borba za sva prava čoveka, a ne za partikularni interes i da sve više ljudi istinu o Savamali zna, sem samog Tužilaštva.

Okupljeni su zatim išli u protestnu šetnju pod nazivom “Tragovima fantoma” sledećom trasom: Karađorđeva – Crnogorska – Gavrila Principa – Balkanska – Nemanjina – Kneza Miloša – Bulevar kralja Aleksandra, do Starog dvora i Skupštine grada Beograda.

Ispred zgrade vlade demonstranti su bacali rolne toalet papira, upalili nekoliko baklji i lepili “žutu traku” na kojoj piše Ne davimo Beograd.

Učesnici su nosili transparente “Siđi do reke”, “Soroše cicijo”, “Niste nadležni – mi smo nadležni”, kao i nekoliko plakata sa nacrtanim fantomkama,

Njima su se pridružili učesnici protesta Protiv diktature, a podršku su uputili Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša.

Među okupljenima su bili i supruga Vuka Jeremića, Nataša, Đorđe Vukadinović, Balša Božović, Marko Đurišić, Duda Ivković, braća Sergej i Bane Trifunović…

Šetnja je završena između dve skupštine, Narodne i Gradske, a gde se u ime Inicijative obratio Luka Knežević Strika koji je rekao da se u jednoj skupštini nalaze kriminalci i saučesnici, a u drugoj nalogodavci…

On je rekao i na se bore protiv mraka u kulturi, zdravstvu, medijima i da je zato dosta mraka i pozvao da se upali svetlo, nakon čega je upaljeno više baklji, a skup se nakon tog performansa i završio, a okupljeni se razišli.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je neposredno po događaju pre godinu dana u Savamali da ne razume one koji su odlučili da rušenje obave tokom noći, jer je reč o bespravno podignutim objektima i dodao da nadležni organi treba da nastave svoj posao.

“Ako mene pitate, ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili” rekao je tada Vučić koji je nešto kasnije ocenio da iza rušenja stoji gradska vlast.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno