Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Radnicima 17,7 miliona

Radnicima 17,7 miliona

PREDSTAVNICI Vlade RS i predstavnici granskih sindikata pravosuđa, uprave, MUP i prosvete potpisali su u petak u Banjaluci memorandum o izmirenju obaveza iz prethodnog perioda, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine.

Ukupne obaveze po osnovu rada i naknada iznose 17 miliona i 700.000 maraka, od čega 4,5 miliona predstavljaju utužene obaveze. Potpredsednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je potpisivanje ovog dokumenta rezultat dobronamernog, otvorenog i dugog procesa pregovaranja resornih ministarstva i sindikalaca u kojima je nađena formula kako izmiriti obaveze iz ranijeg perioda.

– Ukupne obaveze prema zaposlenima po osnovu rada i naknada iznose 17,7 miliona KM i Vlada te obaveze želi izmiriti. Od tog iznosa, utužene obaveze iznose 4,5 miliona KM – izjavio je Kasipović. On je izjavio da će prvo biti izmirivane obaveze za period 2011-2014. godina, počev od otpremnina u iznosu od 765.000 KM, što bi trebalo da bude uplaćeno nakon isplate plate za april.

– Nakon toga u dve rate ćemo izmirivati obaveze za period 2011-2014. godina od 903.000 KM, posle čega će obaveze za period 2015-2016. godina biti izmirivane u 12 jednakih mesečnih rata – najavio je Kasipović.

On je rekao da je Vlada prihvatila zahtev sindikata da se redovno izmiruju tekuće obaveze u ovoj godini, kao i da ljudi koji su u toku sudskih postupaka, a nemaju izvršne sudske presude, budu predmet posebnog dogovaranja.

– U roku od mesec dana od potpisivanja ovog memoranduma sindikati i resorna ministarstva će zajedno da rade na rešavanju ovog pitanja – rekao je Kasipović i dodao da je zadatak svakog od ministarstava da u okviru raspoloživih sredstava, i u saradnji sa Ministarstvom finansija Srpske, obezbedi novac za isplatu. On je dodao da bi resorni ministri i predsednici sindikata, zajedno sa poslodavcima, trebalo da budu u svakom trenutku upoznati o namenama i načinu plaćanja, jer je reč isključivo o namenskim sredstvima.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, kaže za “Novosti” da je dug prema prosvetarima 7,5 miliona maraka i da će sada konačno krenuti isplata dugovanja.

– Prvo će biti isplaćeno oko 765.000 maraka za radnike u prosveti koji su otišli u penziju, a na ime otpremnina koje im pripadaju. One su u proseku oko 3.000 maraka. Zatim idu isplate za 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu na ime dugovanja za rođenje deteta, jubilarne nagrade kao i smrtne slučajeve – pojašnjava Gnjatić.

PITANjE PREVOZA

TOMISLAV Vrhovac, predsednik Sindikata uprave RS, rekao je da je dokument rezultat traženja najboljih rešenja. On je dodao da je dogovoreno da se pokuša naći rešenje za budžetske korisnike koji su pokrenuli tužbe za naplatu dugovanja, a još nisu dobili sudske presude.- To ćemo dogovarati u narednih mesec dana, a sa Vladom je dogovoreno da pregovaramo o regulisanju pitanja prevoza – rekao je Vrhovac.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno