Naslovna > Slobodno vreme > Kultura > Resavska pećina: Jubilej uz turiste i sneg

Resavska pećina: Jubilej uz turiste i sneg

RESAVSKA PEĆINA – Resavska pećina kod Despotovca, jedan od najlepših i najvrednijih darova prirode u Srbiji, obeležila je danas jubilej, 45 godina od otvaranja i 55 godina od otkrića.

Jubilej je obeležen radno, uz 800 gostiju, među kojima mnogo stranaca – iz Italije, Kine i Rusije – a praznčni ugođaj je uveličao i sneg, izjavila je Tanjugu direktor Javnog preduzeća Resavska pećina Milica Petrović.

Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser, za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji.

Do sada ju je posetilo preko tri miliona gostiju, a glavni gosti su školske ekskurzije.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara, pećina zvanično radi od 1. aprila do 31. oktobra, a pre i posle toga uz najavu.

Ove godine, pre zvaničnog otvaranja posetilo ju je 2.300 turista.

Za posetu Resavskoj pećini vlada veliko zanimanje, prošle godine ju je posetilo 50.000 turista, od početka ove godine 3.600, samo za uskršnje praznike 1.300.

Sudeći po interesovanju na Sajmu turizma, ove godine očekujemo još bolju posetu nego lane, istakla je Petrović.

Za prvomajske praznike pećina će raditi produženo, do 22 sata, uz nepromenjenu cenu ulaznica: 250 dinara za đake i penzionere, 300 za odrasle. Inače radno vreme pećine je od 9 do 17 sati, dodala je Petrović.

Ove godine sadržaj Resavske pećine je obogaćen “Avantura parkom” za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi, dodala je Petrović.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao Spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (ISCA – International Show Caves Association).

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno