Naslovna > Oko nas > Balkan > RS u izveštaju SB UN: Izetbegović nekažnjeno podriva Srpsku

RS u izveštaju SB UN: Izetbegović nekažnjeno podriva Srpsku

Vlada Republike Srpske uputila je 17. izveštaj SB UN uz propratno pismo predsednika RS Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, a povodom predstojeće debate o situaciji u BiH u Savetu bezbednosti.

Kako se navodi, Dodik je u pismu skrenuo pažnju pre svega na “neustavno delovanje” člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića povodom “frapantnog neustavnog pokušaja” da jednostrano pokrene postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, uprkos protivljenju druga dva člana Predsedništva BiH, prenosi RTRS.

Istovremeno, on je zatražio od međunarodne zajednice da osudi Izetbegovićev “protivpravni pokušaj da prisvoji ovlašćenja”, koja su isključivo poverena Predsedništvu BiH.

“Izetbegovićev potez bio je provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta Republike Srpske i prava srpskog naroda. Svojim postupcima prkosio je jasnom obaveštavanju Međunarodnog suda pravde da Sakib Softić, koji je bio zastupnik BiH u prvobitnom postupku 10 godina ranije, više nema ovlašćenje da zastupa BiH”, naveo je Dodik u pismu.

RS je, napisao je Dodik, odgovorila na ove Izetbegovićeve malverzacije zahtevom da pred zakonom odgovaraju sva odgovorna lica i da se izvrše reforme sa ciljem ponovnog uspostavljanja vladavine prava.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno