Naslovna > Regioni > Beograd > Sa psom svuda osim u apoteku

Sa psom svuda osim u apoteku

SPISAK prestoničkih objekata u koje je dozvoljen ulazak sa kućnim ljubimcima poslednjih godina sve je duži. Otkako je otpočeta praksa da se na vratima lokala postavlja nalepnica sa oznakom “pet frendli”, psi su rado viđeni gosti u kafićima, restoranima i šoping-centrima. Ipak, iako prema važećim propisima, psima nije mesto u apotekama, stomatološkim i drugim zdravstvenim ordinacijama i marketima, pojedini vlasnici, s vremena na vreme, probaju da prekrše ovo pravilo.

Kada krenu u šetnju, vlasnici manjih pasa mogu da se gradskim prevozom sa ljubimcem prevezu do željene destinacije. U većini ugostiteljskih objekata sa četvoronožcima mogu da popiju piće. Uprkos obaveštenju na ulaznim vratima, ostali sugrađani često gunđaju što prostor moraju da dele sa psima.

– Volim životinje i razumem da nekada nemaju kome da ih ostave, pa moraju da ih povedu sa sobom, ali mi je neprihvatljivo da u objektima u kojima se služi hrana lete pseće dlake – kaže Svetlana Maksimović. – Mislim da njima nije mesto u restoranima.

Od pre dve godine, osim na piće, odlazak u kupovinu moguć je sa psom, jer je jedan beogradski šoping–centar svojim kupcima omogućio dolazak sa ljubimcem. “Njuškanje” po rafovima dopušteno je u skoro svim buticima. A iako je bilo govora da će moći i u bioskopsku salu, jedino mogu do blagajne. I na poslovnicama nekih turističkih agencija, kao i poslovnicama jednog od mobilnih operatera stoji šapa kao znak dobrodošlice.

– Dok čekaju da sklope ugovor ili se informišu o našim uslugama, društvo im često prave psi – kaže zaposlena u filijali banke u Sremskoj. – Nije bilo situacija da ostali korisnici negoduju zbog toga, a čak ako im je zasmetalo, nisu se žalili.

S druge strane, naviknuti na “pet frendli klimu” u Beogradu, vlasnici često zakorače sa psima i u zdravstvene ustanove.

– Dešavalo se da pacijenti žele da uđu sa psom, ali im mi objasnimo da to nije dozvoljeno – kaže jedna farmaceutkinja u apoteci “Beograd” na Terazijama.

– Bez negodovanja, ostave ga na povocu ispred. Zakonom je zabranjen ulazak, a i lično smatram da njima nije mesto svuda, iako sam i sama vlasnica psa.

LAVEŽ SA TRIBINA

SPORTSKI centar “Crna rupa” na Zvezdari jedan je od objekata u kojim su ljubimci dobrodošli. Sa vlasnicima dolaze na trening, a na utakmicama ih lavežom bodre sa tribina.

– Veliki broj korisnika naših usluga ima pse, pa smo došli na ideju da im olakšamo, tako što ćemo im omogućiti da dolaze sa njima – kaže Uroš Aleksić. – Na to gledamo kao na nešto potpuno normalno, jer je to uobičajeno u drugim evropskim zemljama.

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno