Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Šumadija: Seljani sami odnose smeće

Šumadija: Seljani sami odnose smeće

KRAGUJEVAC – Meštani šumadijskog sela Vlakče odlučili su da eliminišu divlje deponije i spreče paljenje smeća u prirodi. Oni su napravili sistem u kojem jedan meštanin traktorom, od kuće do kuće skuplja, dva puta mesečno, džakove sa đubretom. Rade Živanović dobio je podršku Gradske čistoće i zaslužan je za zdravu životnu sredinu u ovom selu.

Živanović svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu pali svoj traktor, međutim umesto da završi na njivi on vozi putevima sela Vlakče i u jednom danu obiđe oko dve stotine kuća.

Rade pomaže svom selu i meštanima tako što prikuplja džakove pune smeća i u svojoj prikolici odnosi ih na mesto gde će ih odmah sutradan odneti kamioni Gradske čistoće.

“Taj čovek redovno dolazi, ostavlja džakove i kada nismo kod kuće sam ih pokupi. Radi i po kiši i kada mu je toplo i kada mu je hladno. Nemam reči za njega, svaka mu čast jer ja to ne bih radio”, kaže Miroslav Pavlović, meštanin sela Vlakča.

“Ne razbacuje se smeće svuda i sada je životna sredina mnogo čistija i ovaj sistem je takav da znate kada će se kupiti smeće da ne morate sami da ga nosite”, navodi Milva Borić, meštanka.

“Ja sam pristao da radim taj posao zbog sela i mojih meštana. Selo je lepo ali mnogo ima krša kojeg su ljudi bacali svuda i svuda je bilo smeća i po jarugama i po vodo-tokovima”, priča Živanović.

Vlakča je selo u Šumadiji poznato po najlepšim dvorištima a pošto se nalazi na obroncima planine Rudnik zaštita prirodne i životne sredine meštanima je na prvom mestu.

“Vlakča je za mnoge cvetna bašta Šumadije ili šumadijski biser i kada zaokružimo celu ovu priču, zaštitimo naše prelepe vodo-tokove, eliminišemo divlje deponije onda ćemo i biti u pravom smislu reči šumadijski biser i cvetna bašta Šumadije”, kaže Dragoljub Švabić, član saveta mesne zajednice u Vlakči.

Vlakča je jedino selo sa područja opštine Kragujevac koje na ovaj način prikuplja smeća, a traktorom se može stići i do najudaljenijih kuća.

“Ovo je prvo selo u opštini Kragujevac koje je počelo sa ovim načinom odnošenja smeća. Trebalo bi i da sva sela uvedu ovakav sistem kao što ja radim. U planu je nama sada i susedno selo Kotraža koje ima tridesetak kuća, to je bilo na moj zahtev jer sam video da ima velikih divljih deponija”, kaže Živanović.

Rade se nada da će i ostala sela u Šumadiji slediti njegov primer kako bi se rešio problem zagađenja prirode i divljih deponija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno