Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Sve manje dece prima MMR vakcinu

Sve manje dece prima MMR vakcinu

BEOGRAD – U Srbiji u poslednjih nekoliko godina opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeoala i zauški, a najniži obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Da bi se postigao kolektivni imunitete neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana, a u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje “Batut” povodom nedelje imunizacije koji se obeležava od 24. do 30. aprila.

Epidemiolog Goranka Lončarević pojasnila je da se MMR vakcina daje u drugoj života deteta i pred polazak u školu, te da je na nivou Srbije u drugoj godini života deteta obuhvat 81 odsto, dok je u sedmoj godini 91 odsto.

Ona je naglasila da je vakcinacija važna za kolektivni imunitet, jer se visokim obuhvatom zapravo štite i svi koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli biti vakcinisani.

“Pravo deteta da bude vakcinisano je iznad prava roditelja da bira za svoje dete”, rekla je Lončarević i podsetila na aktuelnu epidemiološku situaciju u Rumuniji gde je u toku epidemija malih boginja, u kojoj je više hiljada obolelo, a više od 20 umrlo.

Biće uvedene i neke nove obavezne vakcine

Državni sekretara Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da godišnje u svetu umre tri miliona dece, a da je to moglo biti sprečeno zahvaljujući vakcinaciji.

On je naglasio da je vakcinacija najefikasnija i najjeftinija mera prevencije kojom se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

Podseća da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, a da će novim pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

“Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo” rekao je Vicko i dodao da roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

Mnogi pri stavu da vakcinacija više nije neophodna

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Ustai naglasila je da vakcinacija spasava milione života i da je iskorenila mnoge zarazne bolesti.

To je, kako kaže, kod mnogih, čak i zdravstvenih radnika dovelo do stava da vakcinacija više nije neophodna, te da takvo stanovište preti da poništi sve što je do sada urađeno.

“Od 2010. do 2015. godine, zahvaljujući imunizaciji, sprečeno je najmanje 10 miliona smrtnih slučajeva u svetu”, rekla je ona i dodala da je samo tokom 2014. godine umrlo 114.000 ljudi od malih boginja.

Ustai je podsetila da je vakcinacija najbolji i najefikasniji način prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti, a da odbijanjem da se deca vakcinišu možemo doći u situaciju da nam se vraćaju te skoro zaboravljene zarazne bolesti.

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović naglasila je da svi domovi zdravlja imaju dovoljno vakcina predviđenih kalendarom vakcinacije, a da je zajednički zadatak svih lekara na terenu da se poveća obuhvat vakcinacije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno