Naslovna > Srbija Danas > Hronika > Svedok tragedije: Žalila se da nemaju struju zbog kabla, upozorili smo ih da ništa ne diraju

Svedok tragedije: Žalila se da nemaju struju zbog kabla, upozorili smo ih da ništa ne diraju

ODJEKNUO je krik koji me je sledio i pomislio sam da su se podavile neke životinje. A onda sam čuo kako Marijana zapomaže. Potrčao sam ka njihovom dvorištu verujući da je Darka napao pas. Kada sam stigao, video sam da pada pored sina i tada sam shvatio da ih je spržila struja.

Ovo za “Novosti” priča Ivica Dimitrijević, prvi komšija Marijane i Darka Petrovića, majke i sina, koji su stradali od strujnog udara u selu Glogovac kod Aleksinca. Ubio ih je kabl razvučen od jedne udžerice do druge, kojim su se snabdevali strujom. Vetar je žicu oborio u blatnjavo dvorište, a Darko je naivno uhvatio obema rukama misleći da u njoj nema napona.

Marijana je pokušala da ga izbavi iz smrtnog ropca i na kraju su oboje poginuli.

– Odmah sam zvao hitnu pomoć i policiju, koje su došle rekordno brzo, ali im nije bilo spasa. Čitavo dvorište je bilo pod vodom i sam sam mogao da stradam da sam prišao bliže – priča Dimitrijević.

Ivičina sestra Ivana svedoči nam da je Marijana bila bosa i da je na šporetu zatekla večeru koju je spremala sinu i sebi. Suprug Slađan nije bio kod kuće. Vest o tragediji zatekla ga je u Beogradu gde je radio kao sezonac.

– Pola sata pre tragedije bila je kod mene da napuni bateriju na mobilnom telefonu i da se inhalira. Požalila mi se da opet nemaju struju jer je pao kabl, a moj brat je upozorio da ništa ne diraju jer može biti opasno – priča nam Ivana. Prema Ivaninim rečima, Marijana je tog dana, kao i obično, bila vesela.

– Bez obzira na sve nedaće koje su je snašle u životu, bila je pozitivna. Ima još dve ćerke koje su udate i ne žive sa njom. A Darko je bio dete za primer. Nikada se nije žalio a niste ga mogli čuti da kaže “neću” ili “ne mogu”. Jedina zanimacija mu je bio “Fejsbuk” i sate je provodio u jednom kutku dvorišta gde je “hvatao” signal od našeg interneta – priča komšinica Ivana Dimitrijević

Kako kaže komšinica nastradale porodice, do kraja života proganjaće je slika mrtvih sina i majke u dvorištu.

– Zamolila sam nadležne iz istrage da mi dozvole da ih pokrijem nečim dok nisu došli pogrebnici da ih odvezu na obdukciju. Duša me boli za njima. Mučno su živeli i tako su i otišli sa ovog sveta – veli komšinica Ivana koja nam pokazuje mesto gde su nastradali. Kolika je bila jačina udara govori i potpuno spržena trava na mestu gde je Darko ležao. Muž i otac nastradalih, Slađan Petrović, kaže da je Marijana izrodila troje dece od kojih je jedno preminulo sa samo šest meseci. Marijana i iz prvog braka ima ćerku. Međutim, nijedno od dece nisu mogli da školuju tako da su svi završili samo osnovnu školu.

Darko je prošle jeseni počeo da uči za mesara ali je nakon mesec dana odustao.

– Bio je dobro dete, ali nismo imali para da ga školujemo – priznaje Slađan, koji tvrdi da je vetar glavni krivac što je pao kabl. Petrovići su živeli od 11.000 dinara socijalne pomoći i povremenih prihoda koje je otac i suprug nastradalih Slađan Petrović obezbeđivao u nadnici. Njihova sirotinja je toliko očigledna da je tuga i pomisliti da neko može živeti u kućici od blata koja je podeljena na dve prostorije. Osim dve sijalice, frižidera i aparata za inhalaciju, u kući nema drugih potrošača struje. Zbog duga od 60.000 dinara njima je pre izvesnog vremena isključena struja, ali su se oni priključili “na divlje”.

EPS UKLONIO KABL

ZBOG siromaštva aleksinački Centar za socijalni rad, čiji su bili korisnici, platio je troškove sahrane. Na licu mesta odmah nakon tragedije došle su i ekipe EPS koje su uklonile kobni kabl, ali Petrovićima nisu priključili struju. Komšije su “pozajmile” električnu energiju iz svojih domova da bi mogli da organizuju sahranu.

PROTEST U ALEKSINCU

MEŠTANI Aleksinca i okolnih sela u petak ujutru su palili sveće ispred lokalnog EPS-a protestujući zbog isključenja struje siromašnim građanima.

– U našem selu Lužnice već 30 kuća je ostalo bez struje i to zbog nekih starih dugovanja. Isključuju sve redom, ne vode računa da li ima starih i bolesnih, dece. Hoćemo da platimo struju, ali ne možemo njihove nerazumne kamate i takse. Masovno se svi na divlje ponovo priključuju i pitanje dana je kada će opet doći do tragedije – upozorava meštanin Ranko Filipović.

KASNILA SAHRANA

MNOGOBROJNI prijatelji i rođaci, ali i meštani Aleksinca i okoline koji nisu poznavali Petroviće, okupili su se u petak na seoskom groblju u Glogovcu da isprate tragično nastradalog sina i majku. Sahrana je obavljena u poslednjem trenutku i kasnila je više od dva sata jer se čekalo da se njihova tela dopreme sa niškog Instituta za sudsku medicinu gde je obavljena obdukcija. Kada je trebalo da se sanduci spuste u rake voda je krenula da izvire iz zemlje, pa su tela morala da budu položena u taj “bazen”.

BESPLATNA STRUJA SAMO POLOVINI SIROMAŠNIH

KILOVATE za džabe je tokom 2016. godine dobijalo u proseku 48.000 siromašnih domaćinstava mesečno, kažu u EPS. Ova brojka gotovo je upola manja od krajnje računice ministarstva energetike i rudarstva, koja je zacrtana za kraj ove godine. Baš zbog toga u EPS apeluju na siromašne da se prijave za olakšice.

Resorno ministarstvo je lane najavljivalo da je Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja je 2015. godine bila na doradi odlukom Ustavnog suda, napravljena tako da se očekuje da će ovo pravo “do kraja 2017. godine ostvarivati preko 85.000 domaćinstava”. Poslednji proračuni govore da je u prva dva meseca ove godine 55.000 najugroženijih porodica u Srbiji dobijalo kilovate bez naknade, pa je na lokalnim samoupravama, EPS i resornom ministarstvu ostalo da omoguće još 30.000 domova da dobiju besplatnu struju.

Zbog tragedije u Aleksincu, “Elektroprivreda Srbije” moli socijalno ugrožene da se prijave za besplatne kilovat-sate.

– Zaposleni u EPS saosećaju sa porodicom iz sela Glogovica kojoj su dvoje najmilijih nastradali u tragičnoj nesreći od strujnog udara – kažu u ovom preduzeću.

– Tragičan događaj u kojem su poginuli majka i sin na najteži način pokazuje koliko je opasno neovlašćeno priključenje i korišćenje električne energije. Podsećamo sve socijalno ugrožene građane da imaju mogućnost da besplatno dobiju određenu količinu električne energije na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je donela Vlada Srbije. Potrebno je da se prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi.

Da bi ugroženi i došli do ove olakšice treba da pređu brojne prepreke – od količine kilovata koju mogu da potroše, preko u dan uredno plaćenih svih računa za struju.

– Veliki je problem što korisnici ne mogu da dobiju besplatnu struju dok se greju na ovaj energent – kaže Petar Bogosavljević iz “Pokreta potrošača Beograda”.

– A, paradoks je što se upravo siromašni najviše greju na TA peći. Inače, socijalno ugrožena domaćinstva jedan deo 2015. godine, odnosno barem pet meseci, nisu mogli ni da se prijave za besplatne kilovate. Razlog je bio taj što je Uredba o energetski zaštićenom kupcu “pala” na Ustavnom sudu, koji je zatim tražio da se nekoliko članova Uredbe – promeni.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno