Naslovna > Regioni > Beograd > TENT greje Beograd

TENT greje Beograd

KOMUNALNI inspektori, ubuduće, mogu da izdaju prekršajne naloge, odlučili su juče odbornici Skupštine grada. Na zasedanju je potvrđena ideja za izgradnju toplovoda od TENT A, do Novog Beograda. Utvrđeno je radno vreme za ugostiteljske objekte u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici, a početak sednice obeležila je burna rasprava Balše Božovića, šefa odborničke grupe DS, i predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića (SPS).

Izglasano je više planova detaljne regulacije, među kojima i onaj o izgradnji toplovoda od obrenovačke termoelektrane “Nikola Tesla” do toplane “Novi Beograd”.

– Ovaj projekat koštao bi oko 160 miliona evra, međutim, ta investiciona sredstva bi se vratila za od četiri do sedam godina – za “Novosti” priča Goran Aleksić, direktor Toplana. – Godišnje, štedeli bismo oko 40 miliona evra. Idejni projekat predviđa upotrebu novih tehnologija, značajno bi se smanjio gubitak energije prilikom transporta.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su izmenu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, po kojoj restorani i kafići u Skadarskoj, Cetinjskoj i Zetskoj ulici mogu početi da rade najranije od 6.00 do ponoći radnim danima, a vikendom do 1.00. Muzika iz kafana može se čuti najduže do 23 časa, a petkom i subotom do 24. Ova odredba ne važi za kafane u turističkom delu Skadarske ulice, koje mogu emitovati samo akustičnu muziku.

– Pre nekoliko meseci smo doneli odluku da, zbog buke, na određenim brojevima u Cetinjskoj lokali ne mogu da rade. Neki ugostitelji su to zloupotrebili i preregistrovali lokale iz Zetske u Skadarsku, iako se i dalje nalaze na istom mestu. Iskoristili su rupu u zakonu i pokušali da nastave delatnosti koje nisu primerene centru grada – obrazložio je odluku Nikodijević.

“FANTOMKA” ČIM je počela sednica, zagrmelo je sa govornice. Povela se žestoka prepirka između Baleše Božovića i Nikole Nikodijevića. Razlog je bila “fantomka”, koju je Božović izvadio iz sakoa, aludirajući na rušenje objekata u Hercegovačkoj pre tačno godinu dana. Nikodijević je ugasio mikrofon Božoviću, ali šef beogradskih demokrata nije prekidao svoj govor. U raspravu su se sa svojih mesta uključili i ostali odbornici, najglasniji je bio Nebojša Bakarec (SDSS).

Odbornici su usvojili i rešenje kojim se predlaže Vladi Srbije utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju zemljišta i objekata za izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom, sanacije i proširenja deponije Vinča, s tim da se Grad odredi za korisnika.

Takođe, usvojen je i zaključak kojim se prihvataju prava i obaveze iz ugovora između Vlade Srbije i Grada Beograda, kojim se sa Republike na Grad prenosi bez naknade privredno društvo “Energetika i održavanje”. Izglasano je i rešenje kojim će stanovi koje je koristila Direkcija za građevinsko zemljište biti dodeljeni stanarima bivšeg naselja “Koreja”, čime će se rešiti pitanje njihovog raseljavanja. Usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan – Ušće.
SPOMENICI I NAZIVI ULICA

NOVE nazive dobilo je desetak prestoničkih ulica. A gradski odbornici izglasali su da se podignu spomenici Sibinjanin Janku i Juriju Gagagrinu. Ambasada Mađarske finasiraće izgradnju monumenta Janošu Hunjadiju na Zemunskom keju. U Ulici Jurija Gagarina kod broja 155, biće podignut spomenik ruskom kosmonautu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno