Naslovna > Srbija Danas > Politika > Turska želi da bude veoma jak faktor na Balkanu

Turska želi da bude veoma jak faktor na Balkanu

BEOGRAD – Turska pokazuje da želi da ponovo bude jak faktor na Balkanu, smatraju stručnjak za terorizam Dževad Galijašević i bivši načelnik Katedre za bezbednost Vojne akademije i pukovnik Milan Mijalkovski.

Oni, takođe, ocenjuju da kosovski predsednik Hašim Tači želi da iskoristi loše odnose između Ankare i Brisela da dobije na brzini u ostvarivanju kosovske državnosti pretnjom da će se integrisati sa Albanijom, što sve koordiniše turska obaveštajna služba.

Turska na području Srbije drži više od 1.000 operativaca, pripremljen i obučen nevladin sektor čiji je glavni pokrovitelj supruga turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana – Emina, koja je napravila mrežu raznovrsne organizacije koje operišu na ovom terenu, , izjavio je stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

On nema dilemu da Hašim Tači pričom o “Velikoj Albaniji” obilato koristi Tursku, kao što i Turska koristi Kosovo da bi se osvetila Evropskoj uniji.

“Tači želi da iskoristi odnose Turske i EU, koji su vrlo loši, i da dobije na brzini u ostvarivanju kosovske državnosti pretnjom da će se integrisati sa Albanijom. Takve pretnje dolaze i iz Albanije. Međutim, smatram da se želje i Amerike i EU ne razlikuju znatno u odnosu na ovu stvar osim u načinu. Svi žele da se briselski sporazum završi punom nezavisnošću Kosova, jedino što EU hoće da se to vodi sistemski i ne žele da izazove dodatne tenzije ili rat na Balkanu”, kaže Galijašević za “Sputnjik”.

On podseća da je Albanija bila uvek u vidokrugu Turske koja je naoružava već decenijama.

Galijašević kaže da je upravo Turska ta koja je svojim konceptom uvukla EU u ovaj pristup kosovskom problemu i razumevanju veze Albanije i Kosova kao zida za smanjivanje uticaja Rusije na Balkanu.

Pukovnik Milan Mijalkovski kaže da Turska još od raspada bipolarnog sveta ne skriva namere da obnovi svoje carstvo “od Jadrana do Kineskog zida”.

U sklopu te iluzije, kaže profesor Mijalkovski, Turska je još 1990-ih podržavala albanski terorizam na Kosovu i Metohiji, kao i Bošnjaka u Raškoj oblasti i u BiH. U tom svetlu, navodi on, nema dileme da koordinacija Ankare i Prištine postoji.

“Dakle, te veze, obaveštajne i propagandne, uspostavljene su još tada i u stalnom su učvršćivanju. Turska obaveštajna služba MIT imala je još u doba socijalističke Jugoslavije dobre pozicije među Albancima. Nakon agresije NATO-a na SRJ, Turska je snažno podržavala otcepljenje Kosova, a 2008, kada su proglasili nezavisnost, Turska je među prvima priznala tu lažnu državu”, podseća Mijalkovski.

On dodaje da su Albanija i Turska od 1990. godine vrlo bliske, posebno u okviru NATO-a. I te veze se, kako je rekao, stalno jačaju, tako da ga ovako nešto ne iznenađuje.

“Situacija je verovatno, prema turskoj proceni, sada veoma povoljna da počne realizacija, ne stvaranja ‘Velike Albanije’, već stvaranja kalifata na Balkanu, ono što je ISIS na Bliskom istoku kao deo buduće ume muslimana (zajednica, nacija) u svetu”, veruje Mijalković, napominjući da je ovo samo početak zaoštravanja situacije.

“Turska ovim očigledno pokazuje da želi da ponovo bude faktor na ovim prostorima, i to veoma jak. Tako da je, po meni, ova sadašnja linija Tirana-Priština-Preševo ovako koorindisana jer tako nešto može da uskladi samo turska obaveštajna služba”, rekao je on za “Sputnjik”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno