Naslovna > Izbor Urednika > Turske obaveštajne službe guraju “veliku Albaniju”?

Turske obaveštajne službe guraju “veliku Albaniju”?

BEOGRAD – Postoje ozbiljne sumnje da su poslednje pretnje Srbiji prekrajanjem granica i stvaranjem “velike Albanije”, a koje su sinhronizovano stizale iz Tirane, Prištine i Preševa pripremane u Ankari i sprovedene pod “dirigentskom palicom” turskih obaveštajnih službi, pišu “Večernje novosti”.

Kako navodi list, do ovih informacija došle su naše bezbednosne strukture, a prema njihovim operativnim podacima, ofanzivni nastup turskih obaveštajnih struktura ide preko Prištine i to kroz dve ključne poluge.

Prvi kanal komunikacije i uticaja ostvaruje se preko turske investicione Agencije za saradnju i koordinaciju programa u Srbiji – TIKA koja je uglavnom usmerena na delovanje u Raškoj oblasti, ali je prisutna i u opštinama u Preševskoj kotlini.

Druga poluga delovanja su intenzivni sastanci turskih bezbednjaka sa albanskim liderima u Preševu i Bujanovcu, ali i na KiM, navode Novosti.

Kako piše list, sve ove operacije odvijaju se preko turskog obaveštajnog punkta u Prištini kako bi njihov subverzivni rad ostao što dalje od očiju srpskih bezbednosnih službi.

Kako navode Novosti, ove informacije ukazuju na skrivene aspiracije Turske da od dela teritorije Balkana stvori jako uporište.

Sagovornici “Srpskog telegrafa”, takođe, smatraju da iza ratnohuškačkih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o stvaranju “velike Albanije” stoje strane službe, a kažu da na ovim prostorima pored turske rade i druge tajne službe.

Bivši šef specijalnog odeljenja DB Božidar Spasić kaže da je sigurno “upletena” britanska MI6, nemačka BND, koja o Kosovu zna kako kaže, više od naših službi, a da poseban interes ima turska koja već poseduje razgranatu mrežu obaveštajaca u regionu posebno u BiH i na Kosovu. Prema njegovim rečima, tu su i službe Irana i Saudijske Arabije, a dodaje da ne treba olako otpisati ni američku CIA.

Analitičar Branko Radun tvrdi za Telgraf da mnoge službe i agenture štite albanski faktor na Balkanu, a da su najaktivnije britanske, nemačke i turske službe.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno